Sanitarna inspekcija Beograda uvela je rigorozne kontrole kvaliteta namirnica u prodajnim objektima. Ljiljana Jovanović, šef gradskog odseka sanitarne inspekcije, navela je da se sa posebnom pažnjom kontroliše temperaturni režim i uslovi čuvanja namirnica u objektima brze hrane i na pijacama.

Sanitarna inspekcija Beograda uvela je rigorozne kontrole kvaliteta namirnica u prodajnim objektima. Ljiljana Jovanović, šef gradskog odseka sanitarne inspekcije, navela je da se sa posebnom pažnjom kontroliše temperaturni režim i uslovi čuvanja namirnica u objektima brze hrane i na pijacama. Ona je dodala i da se svakodnevno kontrolišu ugostiteljski objekti na Adi Ciganliji.
U Gradskom zavodu za javno zdravlje kažu da je u vreme visokih temperatura vazduha prilikom pripreme hrane najvažniji pravilan izbor namirnica, kao i njihovo adekvatno pranje, priprema i način čuvanja. Prilikom kupovine određene namirnice treba voditi računa o njenom izgledu i roku upotrebe, a proizvode koji se lako kvare treba nabavljati isključivo u radnjama gde se drže u rashladnim uređajima.
Stručnjaci savetuju da prilikom kupovine mesa treba obratiti pažnju na miris i izgled, jer svaka vrsta ima karakterističnu boju, dok sladoled ne sme biti deformisan u ambalaži i ukazauju da se u „povoljnim uslovima“ iz jedne bakterije za sedam sati može razviti preko dva miliona bakterija. Oni preporučuju i da povrće i voće treba uvek oprati pod mlazom tekuće vode.
Treba obratiti pažnju i na čistoću posuđa, pribora, radnih površina i voditi računa da se termički obrađena namirnica, kao što su suhomesnati proizvodi ne obrađuje na istoj površini kao sirovo meso kažu stručnjaci Gradskog zavoda za javno zdravlje. Oni savetuju da se hrana služi odmah nakon pripreme i da je ukoliko se ne služi odmah treba što pre staviti u frižider u kom se čuva najduže do pet dana.
Takođe, u letnjem periodu se preporučuje unos dosta tečnosti i ishrana sa što više voća, povrća i ribe. Ako se ide na put treba pripremiti male sokove koje treba popiti odmah po otvaranju, odustati od transporta svežeg mesa i u ručnom frižideru nositi trajne suhomesnate prozivode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari