Foto: Beoinfo

Učesnici ekspedicije koji su se automobilima došli iz Kine i prešli više od 15.000 kilometara prošavši kroz 10 zemalja, sigurno nigde neće biti toplije dočekani nego u Beogradu, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić na prijemu za učesnike ekspedicije u Starom dvoru. 

On je podsetio da je projekat „Jedan pojas – jedan put” pokrenuo predsednik Kine Si Đinping 2013. godine, kao i da je u okviru istog organizovana svetska turneja kineskih brendova koju je sponzorisala kompanija „Liten grupa”. 

Karavan vozila krenuo je iz grada Vendžou na put 28. jula i posle skoro 40 dana vožnje kroz 10 zemalja stigao u Beograd. 

Vrednost ovog projekta je oko milijardu evra, od čega je više od 100 miliona obezbedila Vlada NR Kine, dok je više od 800 miliona obezbeđeno od kineskih banaka za oko 900 projekata i nama je veoma drago što smo deo toga. Srbija jednostavno želi da bude deo velikih procesa – rekao je Vesić citirajući Mao Cedunga „da ne možete znati kakav je ukus kruške ukoliko je ne probate”.

Obraćajući se učesnicima ekspedicije, Vesić je istakao da su oni prošli kroz 10 zemalja, ali da nigde neće biti prijateljski dočekani kao u Srbiji, jer je ovo zemlja u kojoj su Kinezi i kineski kapital dobrodošli.

Prema njegovim rečima, dokaz za takvu tvrdnju je činjenica da Srbija veoma često sa partnerima iz Kine započinje zajednički rad na realizaciji nekog velikog infrastrukturnog projekta. 

Poslednji takav projekat jeste prošlonedeljno ulaganje kineskih kompanija u rudarsko-topioničarski basen Bor. Zahvalni smo NR Kini što Srbiju vidi kao svog partnera, ali zato i podržava Srbiju. Uprkos činjenici da predstavlja veliku silu, Kina poštuje prava malih naroda, a našu zemlju podržava i po pitanju Kosova i Metohije – dodao je Vesić i podsetio prisutne da je predsednik Kine proglašen za počasnog građanina Beograda.

Zamenik gradonačelnika je istakao da se odnosi Kine i Srbije uspešno razvijaju. 

Beograd je pobratimljen grad sa Pekingom, imali smo „Dane Pekinga u Beogradu”, a uskoro slede i „Dani Beograda u Pekingu”. Želimo što više razmena sa Kinom, ne samo industrijskih, jer razmene mogu biti i kulturne, sportske – zaključio je Vesić i gostima iz Kine još jednom poželeo dobrodošlicu i lep boravak u Beogradu. 

Savetnik u Ambasadi Kine Tijen Jišu, u ime ambasadora Li Mančanga, poželeo je dobrodošlicu u Beograd članovima ekspedicije. On se složio sa zamenikom gradonačelnika po pitanju odnosa Srbije i Kine i ocenio da su trenutno na najvišem nivou u istoriji. 

Srbija i Kina rade na puno važnih zajedničkih projekata i nadam se da se to u budućnosti neće menjati. Projekat „Jedan pojas – jedan put” dao je dobre rezultate u mnogim zemljama i mislim da je danas ostvarena još jedna velika pobeda u stvaranju novih oblika naše saradnje – rekao je Jišu. 

Predstavnik kompanije „Liten” Vu Ćiang uputio je čestitku učesnicima ekspedicije i rekao da projekat „Jedan pojas – jedan put” pospešuje zajedničku saradnju u interesu svih učesnika. 

Vođa ekspedicije Vendžang Džang rekao je da je ponosan i počastvovan zbog prijema u Starom dvoru. 

Dugo smo putovali do našeg cilja – Beograda. Uz pomoć amabasadora Srbije u Kini pokrenuli smo inicijativu da automobilima dođemo u Beograd. Bilo je to veoma dugo putovanje i zaista jedinstveno iskustvo – rekao je Džang.