Jesu li svi desničari neonacisti? 1Foto: FreeImages / Cierpki

Uredništvo lista Danas je na ozbiljnom iskušenju, a moraće da odluči hoće li se ponašati kao objektivne novine u funkciji obaveštavanja javnosti ili će biti propagandno glasilo protiv svega što se ocenjuje kao politička desnica.

Ako je Danas shvatio da su poslužili kao logistika komitetskim jurišnicima i da su ishitreno desničare proglasili nacistima i fašistima, te da su se na taj način ogrešili o Maticu srpsku i Institut za evropske studije, onda bi tradicionalna forma izvinjenja bila sasvim prihvatljiva. Ko radi taj i greši!

Izvinjenje, međutim, ne očekujem od onih koji ideju o jednodimenzionalnosti čovekovog uma i ljudskog društva imaju kao ključnu opsesiju. Ali, gospodo draga, jedno je pisati intelektualno relevantne tekstove, a drugo je slati doušničke izveštaje. Takve zloćudne doušnike upućujem na činjenicu da je Matica srpska otvoreno, demokratski organizovano društvo koje neće odustajati od svoje značajne i krajnje odgovorne kulturne misije.

A, uz to, sadašnje rukovodstvo Matice nikada neće sprečavati demokratski utemeljene procedure, uključujući i sve legalno ispostavljene inicijative, poput onih vezanih za održavanje skupštine naše ustanove: pravnici i advokati znaju pod kojim uslovima se one mogu sazvati, pa krenite na posao! Slobodna misao i demokratsko odlučivanje nisu u Matici srpskoj nimalo ugroženi, pa zato imamo obavezu da ne popustimo pred jurišnicima koji zahtevaju da takve tekovine suspendujemo po merilima komitetske ideologije .

No, nije reč samo o situaciji u Matici srpskoj i u listu Danas. Na velikim iskušenjima su i ukupni demokratski kapaciteti celog srpskog društva, a koliko vidim i Evropske unije. U najkraćem, moramo jasno odlučiti: da li će pravo na legitimizaciju političkih stavova imati samo levičarski ideolozi ili će tako nešto biti dopušteno i desničarima? Ukoliko se ne obezbedi prirodna ravnopravnost u izlaganju stavova i učešća u javnom dijalogu kako za levičare tako i za desničare, onda ne možemo smatrati da živimo u društvu u kojem demokratija zauzima centralno mesto. U vezi sa pomenutom dilemom, ja odavno nemam nikakvih nedoumica. Za elementarnu uravnoteženost svakog čoveka dobro je da u svom mišljenju koristi i levu i desnu stranu mozga. To isto važi i za svako društvo koje bi da postane, pa i ostane uravnoteženo i zdravo. To društvo možete zvati Maticom srpskom, Srbijom, Evropskom unijom, svejedno! Problem je zajednički!

Autor je predsednik Matice srpske

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari