Fudbaleri Vojvodine nisu se vratili na teren posle prekida finalne utakmice Kupa Srbije protiv Partizana, izazvanog njihovim nezadovoljstvom odlukama sudijske trojke, a nezvanično takvu odluku doneo je prvi čovek „lala“ Ratko Butorović. Iako je Bata Kan-Kan istakao da „s prekidom nema veze i da je krenuo na razgovor sa igračima baš u trenutku kada je sudija Veselinović označio kraj utakmice“, malo je verovatno da su igrači odustali od borbe za trofej u dogovoru sa članovima stručnog štaba i navijačima, a bez „aminovanja“ predsednika kluba.


Butorović je 2006. godine jednoglasno izabran za prvog čoveka FK Vojvodina, a kao prvi cilj istakao je da želi da Novosađani budu šampioni države. Zabranio je prelazak svojih najboljih igrača (Kačar, Mrđa…) u Crvenu zvezdu i Partizan, a iz istih je tokom prošlog leta doveo Nikolu Lazetića i Branu Ilića, čime je pokazao da „lale“ mogu parirati „večitima“ na fudbalskom tržištu.

U žižu javnosti dospeo je 29. januara 2008. godine kada su specijalne policijske snage upale u njegovu stambenu palatu u novosadskom (nekada najskromnijem i mađarskom) predgrađu Telep i uhapsile ga u pidžami zbog podmićivanja fudbalskih sudija. Prema policijskim izvorima, Butorović je isplatio 3.500 evra sudiji Mihajlu Jekniću, dok je njegov pomoćnik Borislav Kašanski dobio „samo“ 2.000 evra, za pobedu Vojvodine protiv Mladosti iz Lučana 12. decembra 2007. Taj meč „lale“ su dobile sa 1:0 golom u 78. minutu.

Početkom devedesetih godina prošlog veka u Novom Sadu je otvorio prvu zalagaonicu u Srbiji, a do tada je u „srpskoj Atini“ bio poznat po dve radnje s mešovitom robom i interesantnim imenom Kan-kan. Navodno je prvi novac zarađivao kao telohranitelj u Beču, gde se družio sa Đorđem Božovićem Giškom (poginulim komandantom Srpske garde). Priča se da je drugo slovo „u“ u izvornom prezimenu Buturović zamenio sa „o“ da bi zbunio kompjutere na granicama Evropske unije. Vlasnik je tržnog centra Pariski magazin, kao i hotela Park i Leopold Prvi u Novom Sadu. Dovođen je u vezu sa aferom „Bedem“, kada je porušen zaštitni zid Petrovaradinske tvrđave kako bi gosti Leopolda Prvog imali lepši pogled na Dunav. U sport je ušao kao (su)vlasnik Košarkaškog kluba PAOK iz Soluna. Po povratku u Srbiju i Crnu Goru u Nikšiću je obavljao predsedničku funkciju, bio je i prvi čovek Bokserskog saveza Crne Gore, a novac je ulagao i u Košarkaški klub Radnički iz Novog Sada.á

Ratko Butorović je rodom iz Nikšića, a brat je od ujaka bivšeg predsednika i premijera i aktuelnog predsednika Košarkaškog saveza Crne Gore Mila Đukanovića i veliki prijatelj Brana Mićunovića, uz čiju pomoć je ušao u fudbalski „biznis“. Ljubitelj je lakovane i drečave garderobe i obuće koju, kako nalažu modni trendovi, menja u jesen i zimu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.