Izbegavanjem organizovanja javne rasprave o izmenama Zakona o radu ne krši se samo demokratska procedura već vlast pokazuje nespremnost da se suoči sa kritikama da on nije dobar. Najava ministarke državne uprave Kori Udovički u intervjuu u vašem listu, („Novi zakon o radu već izglasan na izborima“, Danas, 3. jul 2014), da neće biti javne rasprave o zakonu o radu jer je o njemu postignuta saglasnost kroz izbore nije tačna. Građani jesu glasali za reforme, protiv sistemske pljačke i za bolji život, ali nikako i za to da se novi zakon stavi u funkciju isključivo krupnog kapitala i na svoju štetu.

Predstavnici Vlade su očigledno zaboravili da je rad na Predlogu izmena zakona o radu suspendovan uoči izbora i da je poslednjeg dana januara formirana potpuno nova radna grupa koja je imala zadatak da donese potpuno novi predlog zakona koji bi nakon javne rasprave bio i usvojen.

Jasnije, ministar Ljajić je tada poručio da je to početak novog socijalnog dijaloga koji će rezultirati donošenjem zakona koji će imati veliku podršku svih socijalnih partnera i naglasio da nema političke i opšte stabilnosti bez dogovora svih društvenih faktora, a to su i sindikati i poslodavci. Pet meseci kasnije tvrdi se da je zakon o radu izglasan na izborima, dok s druge strane sindikati koji su učestvovali u radu radne grupe tvrde da više ne znaju o kom i čijem predlogu danas razgovaraju i pregovaraju. Očigledno je da se rad predstavnika vlade, zatim tzv. reprezentativnih sindikata i poslodavaca u Radnoj grupi na Zakonu o radu pretvorio u nacionalnu tragikomediju koja sve više podseća na čitanje „Pantelijinog testamenta“ iz Maratonaca, u kome se unapred zna koliki će deo društvenog i državnog kapitala biti ostavljen radnicima koji su ga i stvarali sopstvenom mukom.

Autor je predsednik USS „Sloga“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari