Plagijat Danice Popović, a ne politički progon 1

Prvo, navedeni autorski tekst najbolje pokazuje površnost autora i nedoslednost lažne i samoproklamovane elite u Srbiji, koja smatra da za nju zakoni ne važe, jer ona ima monopol nad istinom.

Drugo, smatram da navedeni autorski tekst značajno doprinosi razvoju antičke filozofske misli, na način da Aristotelove reči konačno dobijaju savremenu (kvazi liberalnu) formu: „Draga mi je Danica, ali mi je draža predsednička platica“.

Po svemu sudeći „predsednička plata“ se u uslovima aktuelne krize mora zaraditi površnim i sramnim pokušajem odbrane neodbranjivog – dokazanog plagijata Danice Popović.

Imajući u vidu da za Boška Mijatovića istina nema nikakav značaj, a da su etika, čast i moral za njega potpuno nepoznate kategorije, prinuđen sam da čitaocima Danasa ukažem na sledeće činjenice:

1) Stručna komisija je jednoglasno utvrdila neoriginalnost autorskog dela Danice Popović.

U svom izveštaju, od 27 jula, Stručna komisija je eksplicitno navela „da su dva prevoda identična čak i kada su njihovi izvornici različiti“. Softver za utvrđivanje plagijata utvrdio je postojanje plagijata na više od 150 strana.

Preklapanje autorskog dela profesora Babića i „autorskog dela“ Danice Popović razlikuje se po poglavljima i to: u 10-om poglavlju on iznosi čak 70%, u 11-om 66%, u 5-om 60%, itd. (u proseku 43%).

Stručna komisija je utvrdila da je autor, Dominik Salvatore, u 12-om izdanju udžbenika (u odnosu na 9 izdanje) izvršio određene izmene na način da je dodavao određene rečenice i paragrafe, menjao njihov položaj u tekstu, itd., ali da tih izmena nema u „prevodu“ Danice Popović, što jasno ukazuje da je ona samo kopirala raniji prevod profesora Babića.

Takođe, Stručna komisija je eksplicitno navela da je autorstvo Stojana Babića nesporno i da je jasno naznačeno u 9-om izdanju udžbenika iz Međunarodne ekonomije.

2) Etička komisija je jednoglasno potvrdila neakademsko ponašanje Danice Popović i predložila je meru javne opomene.

Takođe, Etička komisija je utvrdila da je ona iskoristila autorsko delo pokojnog profesora Babića, a da pritom nije navela da se radi o njegovom autorskom delu (čitaj plagijat).

Komisija je konstatovala da je Danica Popović naknadno dodala dve rečenice o profesoru Babiću (negirajući pritom njegovo autorsko delo), tek nakon što sam ja pokrenuo postupak za utvrđivanje njenog plagijata.

3) Ekonomski fakultet je, 7 oktobra, potvrdio da je Danica Popović plagirala autorsko delo pokojnog profesora Babića.

Gnusna je laž da je ona „optužena za jedno delo, a osuđena za drugo“. Ona je optužena i osuđena za plagijat. Tačka. Za razliku od Boška Mijatovića, profesori Ekonomskog fakulteta znaju da je prevod autorsko delo (član 2. Zakona o autorskim i srodnim pravima), da je prevodilac nosilac autorskog prava na svoj prevod i da njemu, usled toga, pripadaju ista ovlašćenja kao i autoru izvornog dela (tačka 15.

Međunarodne prevodilačke povelje), kao i da je prevod intelektualna tvorevina koja uživa pravnu zaštitu koja se priznaje delima duha (tačka 14. Međunarodne prevodilačke povelje).

Imajući u vidu da član 22. Kodeksa profesionalne etike UB plagiranje definiše kao „protivzakonito prisvajanje tuđih intelektualnih tvorevina i njihovo prikazivanje kao svojih“, možemo zaključiti da se u konkretnom slučaju radi o sramnom plagijatu i da je NNV donelo jedinu moguću odluku. Za svoje nedelo ona je dobila honorar veći od 1.440.000 dinara.

4) Na kraju, koliko je besmislen argument navodnog političkog progona Danice Popović od strane predsednika Vučića, najbolje svedoči činjenica da su dva člana Etičke komisije (Ivan Vujačić i Milojko Arsić) visokopozicionirani članovi DS.

Arsić i Popovićeva su povezani i preko firme „Ces Mekon“, a da nesreća bude veća, predsednik Etičke komisije Ekonomskog fakulteta, Ivan Vujačić je, kao i Danica Popović, član Centra za liberalno-demokratske studije.

Dakle, eventualni politički progon Danice Popović mogao bi se pripisati samo Demokratskoj stranci, na što je autor, uveren sam, i mislio.

Smatram da je apsolutno neprofesionalno i neprihvatljivo da predsednik Centra za liberalno-demokratske studije javno blati i ponižava ostale članove tog Centra, ali to najbolje govori o „ozbiljnosti“ institucije koju on predstavlja.

Ekonomski fakultet je pokazao kako izgleda pravi fakultet i kako se integritet institucije štiti od nečasnih i nemoralnih postupaka pojedinaca. Nedostatak argumenata, površnost i nedoslednost diskvalifikuju Boška Mijatovića od učešća u bilo kakvoj argumentovanoj raspravi.

Autor je ekonomista

close
Plagijat Danice Popović, a ne politički progon 2

Prijavite se za
NJUZLETER

Svake subote u formi mejla biće Vam dostupan pregled nedelje koji za Vas biraju i komentarišu kolumnisti Danasa.

Vaša email adresa biće korišćena isključivo za potrebe slanja njuzletera u skladu sa Politikom privatnosti.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.