Partijska knjižica 1

Međutim, SNS i njeni koalicioni partneri su, umesto obećanog diskontinuiteta sa takvom praksom ranijih vlasti, taj model oberučke prigrabili i postali najveća agencija za zapošljavanje svojih stranačkih kadrova.

Javni sektor, od lokalnog do republičkog nivoa, postao je stranački plen, u koji se uhlebljuju stranački poslušnici i iz koga partije isisavaju novac. Krcat je kadrovima sa sumnjivim diplomama i kompetencijama, koje naprednjaci nagrađuju za odanost stranci i njenom vođi o trošku svih građana.

Radna mesta u javnom sektoru su do te mere stranački kontaminirana da se ni tetkice ne mogu zaposliti ukoliko ne poseduju Vučićevu partijsku knjižicu. Zbog toga ljudi, posebno mladi, odlaze iz Srbije. Onima koji ostaju – ostaje da se, zbog straha, egzistencijalnih muka, komformizma ili drugih razloga, „snađu“ i učlane u Vučićevu stranku ili da se pobune.

Na protest protiv takve sadašnjice i „Budućnosti Srbije“ odlučio se Zlatko Cvijović, učitelj iz Užica. U ponedeljak je, uz veliki transparent „Štrajk glađu protiv političkog zapošljavanja“, počeo da gladuje jer je, posle 13 godina rada na određeno vreme, tokom zamena u OŠ „Slobodan Sekulić“, ostao bez posla. Umesto njega, direktor je zaposlio drugog učitelja, koji je u toj školi radio 20 dana. Cvijović tvrdi da je direktor odluku pravdao time „da je politika umešala prste i da je po stranačkom nalogu morao da zaposli drugog učitelja“.

Po ustaljenom običaju javnih funkcionera, direktor veli da je „uradio sve po zakonu“, ali nije objasnio na koje paragrafe je mislio – one koje je ustanovila stranka, koja mu je naložila da otpusti učitelja, samo zato što nije „napredan“, ili one pred kojima su svi građani jednaki.

Da je imao Vučićevu stranačku knjižicu, Cvijović, koga direktor, njegove kolege i roditelji hvale kao dobrog pedagoga, ne bi morao da gladuje. Nije on jedini u Srbiji koji je, po istom modelu, ostao bez posla, ali je među retkima koji se tome javno usprotivio. Bar je pokušao. Podržavaju ga kolege, ali ne javno jer se plaše za sopstvena radna mesta.