Pobeda građana EU 1

Panevropski blokovi koji su decenijama predvodili EU/EZ/EEZ, socijaldemokrate i Evropska narodna partija (ENP) jesu dobili manje glasova nego prošli put; socijaldemokrate su sa 191 mesta pale na 150, a ENP sa 216 na 179, ali im se smeši obrazovanje većine u parlamentu. S tom značajnom razlikom da više neće moći da tu većinu naprave sami.

NJihovi pogledi će pre svega biti okrenuti liberalnoj grupaciji (ALDE), takođe proevropskoj, koji su osvojili 107 mesta (veliki skok u odnosu na glasanje 2014. kada su dobili 67 mandata). Razumljivo je da će se težiti koaliciji narodnjaka, „socijalista“ i liberala jer se poslednjima pridružio i francuski predsednik Emanuel Makron, (samo)proglašeni lider EU u poslednje dve godine.

Takvom raspletu neće smetati činjenica da je Makronova lista izgubila u sopstvenoj zemlji od Nacionalnog zbora Marine le Pen. Najzad, glavni kandidat liberala na ovim izborima nije ni bio Makron, već grupa ljudi među kojima bivši premijer Belgije Gi Ferhofštat i danska političarka Margarete Vetsager.

U narednim mesecima vodiće se borba oko naslednika Žan-Klod Junkera (Evropska komisija), Donalda Tuska (Evropski savet) i Antonija Tajanija (Evropski parlament). Uprkos padu broja glasova, ENP veruje da će njen spitzenkandidat Manfred Veber zauzeti najvažniju funkciju, onu u Komisiji.

Izbori su iznedrili desno-populističku osovinu Pariz-Rim-London. Tu grupaciju će osim stranke Marine le Pen predvoditi Liga Matea Salvinija, pobednik izbora u Italiji, i stranka Najdžela Faraža koja je trijumfovala u Velikoj Britaniji. Iz Nemačke se pridružuje Alternativa za Nemačku koja je u toj zemlji četvrta. Uz njih je, naravno, niz na evropskom planu manjih stranaka kao što je Fides Viktora Orbana koji je, kako se i očekivalo, pobedio u Mađarskoj.

Dobar rezultat evroskeptika pokazuje da će tema migranata ostati visoko na dnevnom redu u EU. Druga važna tema biće klimatske promene, ne samo zbog odličnog rezultata Zelenih (na nivou EU su četvrti, u Nemačkoj drugi, iza CDU/CSU (ENP)). Ishod izbora dominantni mediji smatraju pobedom demokratije i građana EU koji su „odbranili“ Uniju od destruktivnih nasrtaja spolja i iznutra. Izlaznost je bila veća nego u poslednjih najmanje dvadeset godina.