Premijerkin evroentuzijazam 1

Premijerka Ana Brnabić poručila je u intervjuu za američku agenciju Blumberg da će Srbija ako bude primorana da bira između bliskih veza sa Rusijom i članstva u Evropskoj uniji izabrati nastavak evropskog puta.

Ona je kazala da je „EU mesto gde idemo, to je jasno“, uz apostrofiranje „emotivnih veza sa Rusijom zbog tradicije, kulture i religije“. Ovakve poruke predstavljaju dosad najdirektniji signal koji je zvanični Beograd poslao Briselu, kada je reč o pridruživanju „evropskoj porodici naroda“, budući da su predstavnici srpskih vlasti godinama unazad kao mantru ponavljali sentencu: „I EU i Rusija“.

Izjava premijerke, bez svake sumnje, godi briselskoj administraciji, koja koristi svaku priliku da na diplomatski promišljen način stavi do znanja zvaničnicima i javnosti u Srbiji da postoji razumevanje za tradicionalno dobre odnose Beograda i Moskve, ali da je „progresivno usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom Unije“ preduslov za članstvo u tom bloku. Blagonaklonost Brisela prema novoj predsednici vlade nedvosmisleno se uočava i u čestitki koju su joj uputili predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i šef Evropske komisije Žan Klod Junker, a u kojoj se pozdravlja „ambiciozna reformska agenda“. Evroentuzijazam Ane Brnabić vredan je svake pohvale, ali za ubrzanje evropskog puta Srbije, o kojem je ove sedmice govorio i predsednik države Aleksandar Vučić, biće neophodno načiniti „korake od sedam milja“, odnosno uspostaviti pravnu državu i rešiti „otvorena pitanja“ u odnosima sa susedima, pre svega sa Hrvatskom, te „razmrsiti“ dozlaboga zamršeni „kosovski čvor“.

Mada se u diplomatskim krugovima pominje i „maglovita“ mogućnost da Srbija „u paketu“ sa ostalim zemljama Zapadnog Balkana u narednih nekoliko godina dobije „ulaznicu“ za EU, ne treba se suviše uzdati u optimističan scenario po kojem će najuticajnije članice Unije, naročito Nemačka, biti spremne da progledaju kroz prste bilo kojem kandidatu za članstvo, odnosno da će ponoviti greške napravljene prilikom prijema Rumunije i Bugarske, koje su ušle u taj blok a da nisu ispunile sva „pravila igre“, uključujući efikasnu borbu protiv korupcije i reformu pravosuđa.

Da li će obećanja premijerke Brnabić, sadržana u njenom ekspozeu i izjavama svetskim medijima, ostati „mrtvo slovo na papiru“ imaćemo prilike da vidimo u narednih nekoliko meseci i godina. U svakom slučaju, ukoliko Srbija do početka naredne decenije ne postane ravnopravna članica EU, koja se trenutno trudi da konsoliduje svoje redove, izgubljeno vreme teško da može da bude nadoknađeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari