Decentralizacija zemlje kroz njenu regionalizaciju biće prioritet DS-a u narednom periodu, poručio je Tadić na sednici Glavnog odbora svoje stranke, najavljujući promenu Ustava do kraja mandata aktuelne vlade. Slične poruke saopštili su, takođe na vikend sednicama najmasovnijih partijskih tela, lider G17 plus i vicepremijer zadužen za ekonomiju i regionalni razvoj Mlađan Dinkić i predsednik SPS-a i zamenik premijera zadužen za bezbednost Ivica Dačić. Prvi čovek socijalista ponovio je uz to da ova partija i njeni koalicioni partneri „neće glasati za Predlog statuta, niti za bilo koji drugi dokument koji će pocepati Srbiju“.

Šta bi s Vojvodinom, zapitaće se svi oni koji u medijskom vrtlogu vesti „iz minuta u minut“ nisu zaboravili obećanja vladajuće koalicije o usvajanju dokumenata ključnih za autonomiju Pokrajine prvo do kraja 2008, zatim do marta 2009, pa onda do maja, pa do kraja juna… Šta se desilo s konsenzusom DS-a, G17 plus, SPS-a i autohtonih vojvođanskih stranaka (SVM i LSV) postignutim još oktobra prošle godine, kada su poslanici ovih partija u Skupštini APV nadmoćnom većinom izglasali Predlog statuta, da bi ubrzo njihovi predstavnici u Izvršnom veću usaglasili Radnu verziju zakona o prenosu nadležnosti i prosledili je Vladi Srbije na „tehničku doradu“. Ova dorada, za koju su svi i iz Beograda i iz Novog Sada isticali da je „formalnost“, traje već šest meseci. Tačnije, već dva meseca ne zna se u čijoj fioci i zašto čami Nacrt zakona, oko kojeg su se usaglasili republički ministri i koji je, po mnogim stručnim tumačenjima Ustavnog zakona, morao da bude izglasan pre 31. decembra 2008. godine. Jedini mogući odgovor je da među strankama na vlasti nema političke volje da se u ovom trenutku načine ključni koraci za veću autonomiju Vojvodine i da se sada traže modaliteti da se ovo pitanje uključi u širi paket regionalizacije cele Srbije.

Paradoks da će vojvođanska autonomija zaista biti pokretačka snaga za decentralizaciju cele zemlje i u isto vreme njena prva žrtva preti da postane realnost. Ukoliko se to dogodi, odgovornost će biti na celokupnoj političkoj eliti koja je godinama zavaravala građane. Ako se ipak iznenada ostvare nova obećanja o usvajanju Statuta do kraja juna, birači će verovatno biti spremni da oproste, a možda i zaborave, konfuziju u kojoj se status Vojvodine sada nalazi.