„Pogoršanja su zabeležena u održavanju slobodnih izbora, nastavljenih pokušaja vlade i vlastima bliskih medija da podrivaju nezavisne novinare kroz pravno uznemiravanje i kampanje blaćenja i defakto akumulaciji izvršnih ovlašćenja predsednika Aleksandra Vučića koje je u suprotnosti sa njegovom ustavnom ulogom“, navodi se u izveštaju. U delu izveštaja o Balkanu navodi se da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Crne Gore Milo Đukanović „nastavljaju da učvršćuju svoju državnu moć oko sebe i svojih klika, podrivajući osnovne standarde dobre vladavine i prevazilazeći njima dodeljene ustavne uloge“. Dodaje se da antidemokratske vođe u centralnoj Evropi i na Balkanu nastavljaju da podrivaju institucije koje štite slobode izražavanja i udruživanja i vladavinu prava.

Naravno, premijerka je izvršila takozvani medijski kontraudar ocenom da je njoj super i da se oseća slobodnije nego pre nekoliko godina. U suštini, nešto o nečemu. Sudeći po reakcijama, kako premijerke, tako i ministarke pravde, deluju kao da ne razumeju baš najbolje šta ova ocena o stanju sloboda u Srbiji znači. A znači da je put Srbije ka Evropskoj uniji pod velikim znakom pitanja i da svaka država EU, koja hoće da zakoči poglavlja 23 i 24 (pravosuđe, ljudska prava, mediji, bezbednost…) sad ima jasan osnov a i razlog da to uradi. Problem je što blokada ova dva ključna poglavlja mogu zablokirati i pristupne pregovore, ali i fondove EU, do kojih je srpskim vlastima očito jedino i stalo. Dakle, ništa vladavina prava i poštovanje prava građana, samo lova.

Vlast očito ne trpi kritiku, pogotovo kada uporno pokušava da nas ubedi da ne krade na naše oči, iako smo je u krađi uhvatili. Jasno je i da je vrlo svesna onoga što svakodnevno proizvodi, a to je potpuna blokada državnih institucija koje su stavljene u službu jedne partije, vladajuće SNS, totalna instrumentalizacija pravosuđa, medijska kontrola i svakodnevna višesatna seirenja predsednika države o tome kako nam nikad nije bilo bolje u srpskoj istoriji, samo to ne vidimo, ali biće bolje za dve, najviše tri godine, a ako ne tada, onda svakako za 10 godina… Atmosfera linča koju vlast svakodnevno stvara preko svojih podaničkih tabloida po premijerki i njenim ministrima je sasvim u redu, a ako nekom novinaru slučajno padne saksija na glavu, bože moj, dešava se. Što bi se reklo, ni obraza, ni znanja, ni odgovornosti. Zato vladajuća klika ni ne želi da vidi desetine hiljada stanovnika Srbije koji već mesecima protestuju, upravo zbog ovoga što rade.

Povezani tekstovi