Županijski sud u Varaždinu juče je osudio grupu bivših hrvatskih policajaca na višegodišnje kazne zatvora za pomaganje u ratnom zločinu nad pripadnicima JNA i civilima u Bjelovaru, 1991. godine.
Prvooptuženi Luka Markešić osuđen je na četiri godine zatvora a Zdenko Radić, Zoran Maraš i Ivan Orlović na po tri godine zatvora zbog pomaganja u ratnom zločinu nad zarobljenicima i civilima, javila je hrvatska agencija Hina.

Županijski sud u Varaždinu juče je osudio grupu bivših hrvatskih policajaca na višegodišnje kazne zatvora za pomaganje u ratnom zločinu nad pripadnicima JNA i civilima u Bjelovaru, 1991. godine.
Prvooptuženi Luka Markešić osuđen je na četiri godine zatvora a Zdenko Radić, Zoran Maraš i Ivan Orlović na po tri godine zatvora zbog pomaganja u ratnom zločinu nad zarobljenicima i civilima, javila je hrvatska agencija Hina. Oni su optuženi da su omogućili nepoznatim osobama da odvedu i zatim streljaju šest zarobljenih vojnika JNA i teško rane jednog civila.
Pripadnici JNA su, zajedno sa jednim civilom, bili zatvoreni u bjelovarskoj Policijskoj upravi, pošto su hrvatske snage zauzele kasarnu „Božidar Adžija“ u Bjelovaru 29. septembra 1991. godine. Sudija Zdravko Pintarić je u obrazloženju presude naveo je da je Markešić počinio radnje za koje ga tereti optužnica, odnosno da je najavio dolazak specijalaca po ključeve prostorija u kojima su zarobljenici držani, kao i da su ostali optuženici ključeve i preuzeli.
Utvrđeno je i da su zarobljenici odvedeni u šumu i streljani, dok je civil teško ranjen. Sudija je naveo i da je kod optuženih postojala svest o tome da pomažu počiniteljima i da, iako su tvrdili da nemaju veze s događajem, ne postoji nijedan dokaz da su ono što su uradili preduzeli s nekim drugim ciljem.
Iz pritvora bjelovarske policije odvedeni su pripadnici JNA Radovan Barberić, Zdravko Dokman, Radovan Gredeljević, Mirko Ostojić, Ivan Hojsak i Boško Radonjić, kao i civil Savo Kovač, koji je pritvoren pod sumnjom da je snajperista. Prema optužnici, u noći 4. oktobra svi su odvezeni u šumu Cesma kod Malog Korenova, gde su ubijeni, dok je Kovač preživeo s teškim povredama.
Suđenje koje je juče završeno, bilo je treće suđenje za to delo, a optuženi su u ranijim suđenjima bili oslobođeni. Optužnica je na ovom suđenju bila i izmenjenima i optuženima je, umesto ratnog zločina, na teret stavljeno pomaganje u ratnom zločinu. Svi optuženi branili su se sa slobode, a na suđenju su izjavili da nisu krivi i da nemaju veze s događajem.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.