Park isped muzičke škole u Subotici; Foto: osnovneskole.edukacija.rs

Prema informaciji sa lažnog Fejsbuk naloga Srpska napredna stranka – Subotica, ovaj grad bi trebalo da dobije bistu zahvalnosti Aleksandru Vučiću što je izazvalo burne reakcije na društvenim mrežama.

“Na jučerašnjoj redovnoj sednici skupštine grada usvojen je predlog SNS za postavljanje biste predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u parku iza Muzičke škole u Subotici”, navodi se u postu. “Bista predstavlja zahvalnost Subotičana za sve što je Aleksandar Vučić učinio za naš grad. Autor dela je mladi vajar Nenad Milovanović iz Beograda koji je napravio model/kalup za bistu, a sama bista biće izlivena od bronze, visoka 35cm i teška 20 kilograma. Ovime će Subotica, poznata kao grad kulture dobiti još jedan spomenik pored mnogih koji je krase i po kojima je poznata. Bista će biti postavljena do kraja 2018. godine.”

Takođe, priložene su i dve fotografije na kojima je takođe potpisan navodni umetnik Nenad Milovanović. Na jednoj je bista još u doradi u radionici,  a na drugoj je već postavljena u parku u Subotici.

Fotografije sa lažne stranice SNS Subotica koja je u toku pisanja ovog teksta obrisana

Vest je za sajt Danasa demantovala Times Horvat, zamenica gradonačelnika Subotice i predsednica gradskog odbora Saveza vojvođanskih Mađara. “Nismo ni imali Skupstinu grada juče, već prošlog četvrtka“, kaže Horvat. „Ova tačka o postavljanju biste nije ni bila na dnevnom redu i prvi put čujem za tako nešto“.

Danas je pokušao da kontaktira i odbor SNS u Subotici. Nakon nekoliko poziva, dobili smo usmeni odgovor da odbor neće komentarisati ovu vest. Komentar nismo dobili ni u centrali SNS.

Redakcija je pisala i na stranicu na kojoj je zapravo postavljena vest. Vlasnik stranice je, na pitanje koja je inicijalna ideja lažne vesti, kratko odgovorio – humor i satira. Dodao je još da nije član SNS. Nakon daljih pitanja da detaljnije pojasni svoju ideju, ugasio je stranicu.

Novinar Dušan Mašić pozvao je policiju preko tvitera da se pozabavi ovom Fejsbuk stranom.