Demajo: Uvođenje moratorijuma na izgradnju mini hidrocentrala - Seljačka buna 21. veka 1Foto: Pixabay/Svet4o_ (Ilustracija)

Odluka da se uvede moratorijum od 15 godina na izgradnju mini hidrocentrala (MHE) na vodotokovima Stare planine, predstavlja svojevrsnu pobedu stanovnika i ekoloških organizacija, izjavio je FoNetu biolog dr Miroslav Demajo iz Saveza mesnih zajednica Stare planine.

On je, u serijalu razgovora Vidokrug, ipak izrazio sumnju da ta odluka predstavlja taktički potez, da se sačeka neko vreme da se lokalno stanovništvo smanji, prirodnim putem ili migracijama, i da posle nema ko da sprečava gradnju MHE.

Opet, sa druge strane, javlja se perspektiva razvoja seoskog turizma, što može zadržati ljude da ostanu na Staroj planini, procenio je Demajo.

Za uspeh borbe za očuvanje vodotokova Stare planine, kako je istakao, bilo je značajno upravo formiranje Saveta mesnih zajednica, koje se posebno angažovalo, zajedno sa drugim ekološkim organizacijama.

Lokalno stanovništvo je bilo uporno u toj borbi, bilo je čak i fizičkih obračuna, a od prošlog leta postoje i stražari, koji paze da se ne pojave neki investitori koji bi da podižu MHE, naglasio je Demajo, koji je ovu borbu nazvao „Seljačkom bunom 21. veka”.

Kako je podsetio, borba za vodotokove Stare planine, u Temskoj počela je još pre 50 godina, ali je pojačana od 2008. godine i dolaska u kampove studenata iz Novog Sada različitih struka.

Prema rečima Demaja, oni su počeli da proučavaju planinu i njene potencijale, kada je i počela borba za zaštitu prirodnog bogatstva Stare planine u celini.

Demajo smatra da veliki problem predstavljaju skijalište, kao i hotel vrhu Stare planine, jer je sagrađen na tresetištu, koje je veoma značajno, jer je katalizator i prirodni prečistač vode.

On je uveren da je to pitanje moglo da se reši mnogo jednostavnije, izgradnjom smeštajnih kapaciteta u podnožju, u selima, kao što je to urađeno u poznatim ski centrima u Alpima.

Na taj način smo mogli da razvijamo i ekološki seoski turizam, istakao je Demajo, ali je upozorio da će, prema istraživanjima, u narednih 50 godina nestati polovina bukovih šuma u Srbiji, upravo zbog nedostatka vode.

Zato je proizvodnja struje iz MHE zanemarljiv deo ukupne proizvodnje električne energije, dok je ekološka šteta velika, zaključio je Demajo.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Demajo: Uvođenje moratorijuma na izgradnju mini hidrocentrala – Seljačka buna 21. veka”

  1. Ćuti, Desku i svim drugim znanim ii neznanim borcima – svaka čast. Izvojevali ste veliku i pravednu pobedu.
    Vi ste se borili, bili uporni, hrabri i niste odstupali ni korak nazad protiv zarobljavanja i betoniranja rečica, a korist od vaše pobede imaće svi gradjani Srbije – a ne samo pojedinac.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.