Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Istraživanje je rađeno u maju i to na uzorku od 2.700 ispitanika iz gradova i opština koje su najviše izložene izbegličkoj krizi: Beograd, Dimitrovgrad, Lajkovac, Preševo, Sjenica, Tutin, Subotica i Šid.

Marko Lazović iz agencije Propozitiv je na konferenciji u Beogradu, rekao da većina ispitanika, njih četiri petine, smatra i da je Srbija mnogo bolje reagovala na izbegličku krizu nego ostale zemlje u okruženju.

Istraživanje je pokazalo i da oko trećina ispitanika strahuje od povećanja kriminala ili terorističkih napada zbog izbegličke krize.

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Nenad Ivanišević je rekao da u ovom trenutku na teritoriji Srbije boravi od šest hiljada do sedam hiljada izbeglica.

Među njima je tri hiljade dece, a većina izbeglica se nalazi u prihvatnim centrima, napomenuo je Ivanišević. On je dodao da troškove rada prihvatnih centara snosi Evropska unija, a ne Srbija i da će uskoro biti potpisan novi ugovor o finansijskoj pomoći.

Džon Jang iz Kancelarije UNHCR u Srbiji je rekao da agencije Ujedinjenih nacija zajedno sa Evropskom unijom pomažu Srbiji u suočavanju sa izbegličkom krizom.

Imamo svoje ljude na terenu i nastavićemo da pomažemo, poručio je Jang.

I njegov kolega iz USAID, američke vladine agencije za međunarodni razvoj, Aleks Gejner je ocenio da je izbeglička kriza globalnog karaktera i da zahteva odgovor čitave međunarodne zajednice.

Gejner je podvukao da SAD pomažu i Srbiji i zemljama regiona u suočavanju sa izbegličkom krizom.

Direktorka Fondacije „Ana i Vlade Divac“ Ana Košel je najavila da će Fondacija u utorak početi izgradnju vrtića u Vranju u okviru prihvatnog centra za izbeglice.

Ona je istakla da Fondacija ima više od hiljadu volontera i da dobro sarađuje i sa Vladom Srbije i sa međunarodnim organizacijama u pomaganju izbeglicama.