Francuski avioni počeli napad na libijsku vojsku

Portparol francuskog ministarstva odbrane Tijeri Brkhard izjavio je da je napad izvršen oko 17.45.

On je rekao da je meta bila potvrđena kao vojno vozilo, ali bez detalja o kom tipu vozila je reč.

U operaciji koju je francuska vojska počela danas u Libiji učestvuje dvadeset aviona, a nosač aviona „Šarl de Gol“ sutra će iz Tulona krenuti u pravcu Libije, najavila je francuska vojska.

Nosač aviona na nuklearni pogon, jedini kojim raspolaže francuska mornarica, bio je u Tulonu nakon završetka misije u Indijskom okeanu.

Nosač „Šarl de Gol“ će krenuti ka Libiji u pratnji dve fregate i jednim tankerom za gorivo, saopštio je portparol generalštaba francuske vojske Tjeri Burkhard.

Na nosaču aviona biće avioni tipa „Rafal“ i „Super“.

Prema rečima portparola, u akciji je za sada angažovano 20 aviona, među kojima je osam „Rafala“, dva „Miraža 2000-D“, dva „Miraža 2000-5“ kao i avioni tipa „Avaks“ i avioni-tankeri.

Ukoliko bude potrebno, borbeni avioni mogu da napadnu vojne ciljeve u Libiji koji „bi doveli u opasnost civile – tenkove“, dodao je portparol.

Francuski borbeni avioni danas su počeli da nadleću uporište libijskih pobunjenika Bengazi koje je pod opsadom snaga lojalnih libijskom vođi Moameru Gadafiju, dok su na međunarodnom aerodromu u Tripoliju građani formirali živi štit kako bi ga zaštitili.

Predsednik Francuske Nikola Sarkozi je posle vanrednog samita SAD, EU i arapskih zemalja u Parizu rekao da francuski avioni već gađaju Gadafijeve trupe.

Dvadeset i dva učesnika samita su se „složila da upotrebe sva neophodna sredstva, posebno vojna“, kako bi naterali Gadafija da poštuje rezoluciju UN u kojoj se traži prekid vatre, naveo je Sarkozi.

– Naši avioni sprečavaju vazdušne napade na grad (Bengazi) – dodao je Sarkozi, ne navodeći više detalja.

Libijska državna televizija javila je da su se građani, među kojima ima i žena i dece, okupili na međunarodnom aerodromu u Tripoliju, verovatno da bi sprečili vazdušne napade, ocenjuje agencija Asošijeted pres.

Na snimku libijske televizije vidi se više stotina uglavnom mladića koji na pisti nose zelene zastave i znake podrške Gadafiju.

Gadafijeve snage su pokrenule ofanzivu na Bengazi, drugi po veličini grad u Libiji, koji su građani od jutros počeli masovno da napuštaju.

Agencija AP javila je da je iznad Bengazija oboren jedan avion Gadafijevih snaga. Ta agencija je navela da su pobunjenici oborili avion koji je bombardovao njihove položaje i optuzili Gadafija da je narušio prekid vatre koji je juče proglasio.

Jedan lekar iz Bengazija i član pobunjeničkog odbora za zdravstvo naveo je da je u bolnicu u kojoj radi od sinoć dopremljeno 27 tela.

Gadafi je danas uputio poruku zapadnim liderima u kojoj je upozorio da je Rezolucija Ujedinjenih nacija koja dozvoljava vojnu intervenciju u Libiji „nevažeća“, a liderima poručio da će „zažaliti“.

Francuska, Velika Britanija, SAD i arapske zemlje u petak su pozvale Gadafija da odmah prestane sa napadima na civile i naglasile da će u suprotnom biti izvršena vojna intervencija u skladu sa rezolucijom UN.