Hortikultura zajednički posao 1Prtneri na ovom projektu dobili su vrednu opremu i brojne edukacije, predavanja i studijske posete

Projekat je započeo potpisivanjem ugovora u septembru 2017. godine u Šapcu, čime je nastavljena saradnja između Grada Šapca i Srednjom poljoprivrednom školom sa Centrom za razvoj Brodsko-posavske županije, Regionalnim centrom za biotehnološka istraživanja i razvoj, te Srednjom školom „Matija Antun Reljković“ iz Slavonskog Broda.

U uvodnom delu obratili su se gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, zamenik ambasadora Republike Hrvatske u Srbiji Stjepan Glas, Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada Šapca i član projektnog tima, i Magdalena Zmaić, predstavnica Centra za razvoj Brodsko-posavske županije. Partneri na ovom projektu dobili su vrednu opremu i brojne edukacije, predavanja i studijske posete, koje su poslužile za sticanje novih znanja i razmenu iskustava. Realizacijom ovog projekta, Srednja poljoprivredna škola sa domom učenika iz Šapca dobila je laboratoriju za analizu zemljišta, a Grad Šabac – vozilo, info pult za potrebe poljoprivrednika i e-platformu namenjenu ovoj tematici.

Srednja škola „Matija Antun Reljković“ dobila je sušaru, cisternu, tunelski plastenik i sistem za orošavanje u plasteniku, a Regionalni centar za biotehnološka istraživanja i razvoj atomski spektafotometar za analizu zemljišta.

U okviru projekta razvijene su nove usluge na polju edukacije za poljoprivredne proizvođače i dve studije: za Grad Šabac – Studija o razvoju klastera u hortikulturi, a za Regionalni centar za biotehnološka istraživanja i razvoj iz Slavonskog Broda – Studiju sa akcionim planom daljeg razvoja. Skupu u Centru za stručno usavršavanje su prisustvovali i poljoprivrednici iz Goraždevca, koji su ovih dana gosti Grada Šapca.

Inače, ovo je drugi zajednički projekat prekogranične saradnje koju finansira Evropska unija. U cilju prevencije od poplava Evropska unija donirala je sa više od pola miliona evra, nabavku čamaca za spasavanje, crpne pumpe velikog kapaciteta, terenska vozila kao i potrebnu opremu za medicinsko osoblje na terenu. Pored ostalog, Evropska unija finansira i izgradnju obaloutvrde na Savi i Drini u vrednosti od deset miliona evra. Prilikom poplava 2014. godine na šabačkom području pričinjena je šteta od milijardu dinara, i tada je nedostajala upravo oprema koju je prošle godine donirala Evropska unija.