Glavna primedba 11.000 ugostitelja je što nije poznat način kako se određuje visina mesečne naknade, i što su cene ove usluge najviše u regionu, pa su preporučili svojim članovima da do daljnjeg bojkotuju plaćanje za javno puštanje muzike u svojim lokalima, kafićima, kafanama, restoranima i hotelima.

Iz SOKOJ-a i OFPS-a negiraju optužbe ugostitelja i tvrde da su nadoknade za puštanje muzike u Srbiji najniže u regionu i najavljuju tužbe protiv ugostitelja koji ne izmire svoja dugovanja prema njima.

Dragoljub Rajić iz UPS-a navodi za Danas da prosečna mesečna dažbina na ime puštanja muzike koju jedan kafić daje SOKOJ-u i OFPS-u, košta kao „300 ili 400 pića prodatih u lokalu“.

– U proseku, kafić čitavu sedmicu radi da bi platio puštanje muzike. Predložili smo ugostiteljima da ugase muziku i pošalju SOKOJ-u i OFP-u dopis kojim se izuzimaju sa spiska za naplatu, jer više ne koriste njihove usluge. Sporni su i kriterijumi za naplatu, jer se inspektori ovih organizacija ne predstavljaju kad uđu u lokal i informacije prikupljaju od lica koja nisu nadležna, te „odokativno“ odrede visinu naknade za puštanje muzike u lokalu – ističe Rajić.

Prema njegovim rečima, zakon omogućava ovim dvema organizacijama da samostalno tarifiraju usluge ugostiteljima, što predstavlja „nepodnošljivo opterećenje“ u poslovanju. Zbog toga su, kako kaže, tarife u Srbiji veće nego bilo gde u regionu.

– Dešavalo se da pekare i frizernice plaćaju visoke iznose za puštanje muzike, iako to nije njihova prevashodna potreba u poslovanju – ističe Rajić. Kao drugi problem Rajić navodi da iako je dogovor ugostitelja sa SOKOJ-em i OFPS-om, kako bi se odredile nove tarife tek u najavi, ove agencije su korisnicima poslale fakture sa dugovanjima za čitavu godinu.

Iz OFPS ističu da su sve njihove delatnosti javne i lako proverljive u Trgovinskom sudu, a da zainteresovani u UPS mogu u svakom trenutku da to provere. Prema rečima Dragane Terzić iz ove organizacije, svaki put kada se priča o poskupljenju naknada, UPS u medijima to predstavi kao neosnovanost i samovolju nadležnih.

Marija Cvijanović iz SOKOJ-a, naglašava da su korisnici dužni da do određivanja nove tarife uplaćuju dugovanja i da fakture koje su poslate nisu ni na koji način sporne.

– SOKOJ će tužiti korisnike za neizmirena potraživanja, a da li će i dalje u svom poslovanju koristiti muziku, sloboda je izbora svakog korisnika – najavila je Cvijanović.

 

Kako se određuje tarifa

Visina naknade za javno puštanje muzike određuje se u odnosu na broj zvučnih kutija i njihovu snagu, veličinu lokala, broj mesta za sedenje ili broj potencijalnih gostiju u diskotekama. Zakon o autorskim i srodnim pravima iz decembra 2009. definisao je da se ubuduće visina tarifa za javno puštanje muzike dogovara u direktnim pregovorima reprezentativnih udruženja korisnika.