Još šest osoba obolelo od korona virusa u Srbiji, ukupno 41 1Foto: Beta-AP

U Srbiji je jutros registrovano još šest potvrđenih slučajeva COVID 19, ukupno 41, potvrdilo je Ministarstvo zdravlja.

Do 8 časova jutros, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 256 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Od poslednjeg izveštaja do 8 časova su testirani uzorci 17 osoba od kojih je 6 pozitivnih i 11 negativnih na novi korona virus.

Četvoro se nalazi u kućnoj izolaciji sa lakšom kliničkom slikom, dok je dvoje zadržano na bolničkom lečenju, bez komplikacija, stabilnog opšteg stanja.

U Srbiji je povodom epidemije korona virusa jedno od glavnih pitanja u javnosti kada će škole i fakulteti prestati sa radom.

Još šest osoba obolelo od korona virusa u Srbiji, ukupno 41 2

Odeljenje Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu navelo je da vlasti u Srbiji pažljivo analiziraju niz mera u vezi sa korona virusom i da za zatvaranje škola moraju da postoje čvrsti razlozi.

Epidemiolog Predrag Kon ocenio je nedavno da bi privremeno zatvaranje škola zbog korona virusa u Srbiji bilo besmisleno ako nema promene u svim akutnim respiratornim infekcijama.

Kada je reč o zatvaranju svih škola, ministar Lončar je rekao da je vlada odlučila da poštuju odluke stručnjaka i da je procena da škole još nije potrebno zatvarati.

Ministarstvo zdravlja: Odložite putovanja u rizična područja

Građanima Republike Srbije se savetuje da odlože planirana putovanja u sva područja u kojima se registruje intenzivna transmisija virusa SARS-CoV-2 zbog mogućeg rizika od zaražavanja novim korona virusom, stoji na sajtu Ministarstva.

Ukoliko putuju u područja intenzivne transmisije, preporučuje se pridržavanje sledećih mera:

• izbegavanje kontakta sa osobama koje imaju znake infekcije organa za disanje (kašalj, kijanje, curenje nosa, povišena temperatura);

• izbegavanje masovnih okupljanja i boravka u prostoru gde se nalazi veliki broj osoba;

• pojačana i česta higijena ruku (pranje vodom i sapunom najmanje 20 sekundi) ili ako to nije moguće, korišćenje alkoholnih gelova za dezinfekciju ruku, naročito nakon kontakta sa obolelim osobama ili boravka u potencijalno ugroženompodručju;

• može se preporučiti nošenje maski preko usta i nosa ukoliko se boravi u prostoru gde su masovna okupljanja (aerodromi, železničke i autobuske stanice, gradski i međugradski prevoz i sl.);

• pridržavanje mera zaštite od prenošenja infekcije kod svih osoba koje osete simptome infekcije organa za disanje (respiratorna higijena – održavanje odstojanja od drugih osoba, pokrivanje usta i nosa prilikom kašljanja ili kijanja papirnim maramicama ili rukavom u pregibu lakta, često pranje ruku);

• izbegavanje kontakta sa živim ili mrtvim divljim ili domaćim životinjama.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

57 reagovanja na “Još šest osoba obolelo od korona virusa u Srbiji, ukupno 41”

  1. Ponavljam, oni nece da testiraju ljude sve dok ne pokazu znake bolesti. Ko zna koliko ima zarazenih, a da toga nisu svesni, a prenose virus????

  2. Priča se da pomaže kad zagrliš političara, što više rangiranog to bolje. Neće vas izlečiti ali ćete se osećati bolje. Korone mi.

  3. Moramo da se pazimo jer situacija nije nimalo naivna. Izbegavati velika okupljanja i higinjena na prvom mestu.

      • Sa ovim merama je trebalo startovati pre mesec dana. Tipičan primer je gospodin Kokeza. koji je poslušao jednog od Vučićević epidemiologa pa otišao na sajam u Milano. Sada ima koronu

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.