Vučić: Zabrana izvoza dezinfekcionih sredstava i toalet papira 1Foto: Screenshot Instagram @buduscnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da građani Srbije ne moraju brinuti o osnovnim životnim namirnicama, navodeći da rezervi ima dovoljno za godinu dana „čak da ne postoji ništa novo što bi neko uradio u zemlji“.

Obraćajući se posle sastanka Kriznog štaba za otklanjanje nastalih i sprečavanje mogućih štetnih posledica korona virusa po privredu, Vučić je kazao da Srbija raspolaže se milion tona brašna u rezervama, da nema nikakvih problema ni sa pšenicom, uljem i šećerom, ali i dodao da će država sprečiti izvoz tih namirnica za najmanje 30 dana.

„Odlukom Vlade Srbije, svi koji proizvode dezinfekciona sredstva i toaletni papir od danas neće moći da izvoze te proizvode. Pogledajte prodavnice u Njujorku, u Luksemburgu, nema ništa u njima a kod nas će da bude. Situacija kod nas je neuporedivo bolja jer ljude ne lažemo“, kazao je Vučić.

Potvrdio je da je u Srbiji korona virus potvrđen kod 41 osobe i ocenio da je dobro da se trenutno 21 zaražena osoba nalazi na bolničkom lečenju a samo jedna na respiratoru.

„U narednom periodu očekuje nas mnogo teže vreme nego danas, to govorim na osnovu iskustava svih zemalja pogođenih epidemijom jer eksponencijalni rast kreće posle 10 do 12 dana a mi smo sada deveti dan. Očekujemo veliki rast broja zaraženih u danima pred nama, neki će ostati bez svojih voljenih, a naš je cilj da to smanjimo koliko god možemo“, kazao je Vučić.

Vučić: Ako ostanemo bez para zbog zdravstvene krize koristićemo Fond za razvoj

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da će država u slučaju da u trenutnoj zdravstvenoj krizi ostane bez likvidnih sredstava posegnuti za novcem iz Fonda za razvoj, ali da Srbija ima dovoljno deviznih rezervi za trenutne potrebe.

Govoreći nakon sastanka takozvanog ekonomskog kriznog štaba povodom širenja COVID-19 naveo da Srbija ima 13,6 milijardi evra deviznih rezervi i 13,5 tona zlata, a da se veća količina tog plemenitog metala može naplatiti u kratkom roku.

Naveo je i da se Srbija sprema za „teže vreme koje predstoji“ i da svi moraju da se ponašaju „odgovornije nego 2009. i 2010 godine“.

„Nemamo problema sa parama… Ako sam zbog nečega ponosan, ponosan sam zbog toga što je (finansijski) sistem desetosturko jači i bolji nego što je nekad bio… Narodna banka Srbije neće (morati) da štampa ni dinara“, rekao je Vučić.

Naveo je i da će Srbija od komercijalnih banaka koje posluju na domaćem tržištu tražiti moratorijum na otplatu kredita u roku od 90 dana.

Vučić je najavio posebne razgovore sa Udruženjem hotelijera i restoratera Srbije (HORES) i ostalim organizacijama koje osećaju direktne ekonomske posledice korona virusa i dodao da će država pomagati u isplati dela plata zaposlenih u takvim firmama.

Kazao da će najteže odluke donositi „kao i do sada, sam“, odnosno i u situacijama kada je „(Srbiji) najteže“.

Vučić je naveo da je broj respiratora od danas državna tajna, da je od jutros nabavio 50 respiratora, kao i da ne želi da pojasni kako i od koga.

Predsednik je takođe apelovao na starije građane da ne izlaze na ulice i da će državne institucije naći način kako da im dostave namirnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari