Navodi se i da LIM radi po sistemu komora, a prema rečima Živanovića okuplja 150 kompanija, od kojih mnoge žele da ulažu u Srbiji.

– Pregovori sa LIM-om traju već šest meseci, a potpisivanjem memoranduma lokalna samouprava se obavezala da obezbedi odgovarajuću parcelu, infrastrukturno je opremi kako bi kineski partneri u narednih pet godina mogli da započnu gradnju industrijskog parka. U prvoj fazi opremanja industrijske zone koja bi trebalo da bude okončana za pet godina, svoje pogone bi otvorilo 25 kompanija koje rade u okviru LIM-a – objasnio je Živanović, koji je uveren da će grad učiniti sve da ispuni preuzete obaveze kako bi ovaj projekat zaživeo i omogućio građanima da se zaposle u kineskim kompanijama.

On je naveo da će lokalna samouprava o potpisanom memorandumu obavestiti Vladu Republike Srbije i nadležne organe AP Vojvodine i zatražiti pomoć kako bi došli do željenog cilja – oporavka somborske privrede. Kineskim partnerima su predstavljeni svi potencijali grada, a gosti nisu krili da su impresionirani lepotama Sombora, navodi se na zvaničnom gradskom sajtu.

Izvršni direktor LIM-a Gu Jing je kazao da šangajska kompanija preuzima na sebe razvoj projekta, te da je njihovim „kompanijama za završetak prve faze projekta obično potrebno tri godine, ali je uvažena procena somborskih partnera da rok bude pet godina“.

– Sigurni smo da će realizacijom ovog projekta biti ostvareni ekonomski interesi naših kompanija, ali će svoje interese moći ostvariti i domaće firme kojima nudimo mogućnost kooperacije u brojnim oblastima – kazao je Jing.