Foto: Carina

Kako se navodi u saopštenju, u prvom slučaju je 10. decembra u saradnji sa policijom na aerodromu Nikola Tesla zaustavljena 39-godišnja Kubanka, koja je iz Havane doputovala letom preko Moskve.

U njenom prtljagu, koji je detaljno pregledan pronađeno je 45 pakovanja homeopatskog leka „VidatoX“, gotovo 100 doza inekcija „CIMAher“, koje se koriste u lečenju kancera i imunologiji, 75 doza inekcija za imunitet „Hebertrans“ i 100 kubanskih cigara različitih robnih marki. Ukupna vrednost lekova i cigara iz Kube procenjena je na oko 45.000 dolara, dodaje se u saopštenju.

Nekoliko dana ranije, 7. decembra, u pokušaju da prokrijumčari skupoceni muški sat robne marke „Breitling“, sprečena je 28-godišnja državljanka Srbije iz Sombora. Kako se navodi, ona je doputovala letom iz Ciriha i po preuzimanju prtljaga krenula ka aerodromskom izlazu kroz zeleni kontrolni prolaz, namenjen onima koji nemaju ništa za prijavljivanje.

Kada je carinik zahtevao detaljan pregled njenog prtljaga tvrdila je da nema ništa da prijavi, da bi u njenom koferu, među ličnim stvarima bio pronađen muški sat „Breitling“ u originalnoj kutiji, vredan nešto više od 6.000 dolara.