Odgovarajući na pitanje Danasa da li će prekinuti protest ako fakulteti odustanu od povećanja školarina, Danica Popović, studentkinja Filozofskog fakulteta, rekla je da neće odustati od zahteva za besplatno obrazovanje. Ona je navela da se taj cilj ne može postići jednim protestom, te da je cilj akcija koje studenti preduzimaju razvijanje svesti među svim građanima društva da obrazovanje mora biti dostupno svima.

Na naše pitanje zašto od Rektorata BU traže da se broj ispitnih rokova ne smanjuje i da se ne povećava broj bodova za upis na budžet, kada su ta pitanja regulisana u izmenama Zakona o visokom obrazovanju, studenti su odgovorili da je „Rektorat inicirao te promene“ i da je on „prava adresa“ za pomenute zahteve.

Rektorski kolegijum BU u jučerašnjem saopštenju poručuje da „Rektorat nije ni mesto, ni institucija u kojoj se rešava pitanje besplatnog obrazovanja“. Uprava BU podseća da na osnovnim i integrisanim studijama na beogradskim fakultetima trenutno studira oko 61.500 studenata, oko čega je 58 odsto budžetskih.

„Redovan akademski status se održava uspehom u školovanju, a uvek ostaje otvorena mogućnost prelaska sa statusa samofinansirajućeg studenta na budžetski. Upad u prostorije Rektorata, koji se dogodio u četvrtak, u suprotnosti je sa akademskim načinom ponašanja, posebno ako se ima u vidu da postoje otvoreni načini komunikacije između studenata i akademske uprave“, navedeno je u saopštenju Rektorskog kolegijuma BU.