Odbijen predlog da se rijaliti emituje samo noću 1Foto: Pixabay/Afra32

Članovi Saveta Regulatornog tela za elektronske medije danas su se izjasnili protiv nacrta Pravilnika za emitovanje porograma “prisilnog okruženja”, po kom bi, da je stupio na snagu, rijaliti emisije bile emitovane isključivo u noćnom treminu, od 22 časa do 6 sati ujutru.

Iako se činilo da niko od članova nema ni jednu reč hvale za ovakve vrste programa, rasprava na jučerašnjoj sednici je bila burna i podelila je članove Saveta oko mišljenja treba li tu oblast uređivati novim prodzakonskim aktom.

Za novi Pravilnik glasalo je četvoro članova, a isto toliko ih je bilo protiv.

Deo članova izjasnio se stavom da REM nema zakonsko pravo uređivanja te oblasti jer je ona već obrađena u Zakonu o elektronskim medijima ali i Pravilnikom o zaštiti maloletnika.

Od protivnika ovakvog uticanja na televizijski program, mogla je da se čuje čak i ocena da bi to bio oblik cenzure, iako Pravilnik ne sadrži zabranu već samo vremensko ograničenje, a deo članova tražio je naknadni nadzor takvih emisija pre nego se pokrene bilo kakvo novo zakonsko rešenje.

Drugi deo članstva Insistirao je pak na činjenici da se zakoni i pravilnici o zaštiti maloletnika ne poštuju, još manje neobavezujuća Preporuka sa tom tematikom, doneta pre nekoliko godina.

– Pravilnik nije izglasan, jer obe grupe imaju svoja, suprotstavljena pravna tumačenja i ne zna se koje je tačno. Međutim, od ograničavanja rijalitija nećemo odustati, prelazimo na “plan B”. Organizovaćemo se da pratimo svako pojedinačno kršenje propisa, na nedeljnom nivou, a u rijaliti programima ih je mnogo, počevši od vređanja dostojanstva ličnosti. Obavešzavaćemo službu za nadzor, i tražiti da pokrenu nadzor. Tako možemo da tražimo obustavljanje emitovanja, a kasnije i oduzimanje dozvole emiterima, rekao je za Danas Slobodan Cvejić, jedan od članova Saveta, koji je tu inicijativu i pokrenuo.

Članica Judita Popović takođe je, tokom rasprave, osudila stavove kolega koji su se protivili donošenju pravilnika i ocenila da se ne radi ni o kakvoj cenzuri, te da ta oblast pet godina funkcioniše pod “neobavezujućom preporukom koja ne daje nikakve rezultate”.

Zaštita maloletnih lica od ovakvih sadržaja je naša zakonska obaveza, kao i zaštita javnog interesa. I nisu tu samo sdeca u pitanju. Predlogom da se ponovo nešto nadgleda i nadzire samo se prolongira ceo ovaj problem i odlaže na neodređeno vreme. Moramo da pokažemo da nam je stalo da neki pametni ljudi dolaze na televizije, REM mora da se stara da programski sadržaj bude fizički, moralno, mentalno prihvatljiv, a ne da promoviše kriminal, krivična dela i naopake vrednosti. Ne vidim ni jedan razlog da se taj Pravilnik odlaže. Zašto tolika odbojnost? Da li se mi to plašimo?, upitala je Judita Popović.

Višnja Aranđelović je rekla da je uređivanje oblasti rijaliti programa civilizacijsko pitanje i pitanje toga kakvo društvo želimo.

– To je pitanje želimo li da naša deca gledaju tuče, uvrede, neobjašnjive dijaloge, od jutra do večeri. I tu ne sme da se kaže roditeljima: “Pa imate daljinski!”, navela je Aranđelović.

Usvojen izveštaj o izborima

Savet REM usvojio je zbirni izveštaj o izveštavanju elektronskih medija tokom trajanja predizvorne kampanje. Nije prihvaćen predlog da se izveštaj revidira i otklone neki njegovi nedostaci, koji su podneli Cvejić i Popovićeva.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

16 reagovanja na “Odbijen predlog da se rijaliti emituje samo noću”

  1. Čime bi se hranili konzumenti “Informera“, “Kurira“, “Pinka“ i uopšte konzumenti svakodnevnog nemorala, kiča i šunda na koji ih je navikao AV-ov režim?

  2. Svašta,neće oni to ukinuti,čime da sluđuju penzionere i omladinu nego tim kičom-Bez toga bi počeli da razmišljaju a to nije poželjno.

    • Остави се ти пензионера! Ријалити су пуни омладине!

  3. A šta ste očekivali? Da SNS TV Pink, SNS TV Hepi ne rade da glupanderi nemaju šta da rade do sledećeg glasanja? Oni kada ne bi to davali ne bi imali da pokriju 2 sata programa dnevno. Tih 2 sata bi bio samo Vučić a šta dalje?

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.