Zato su juče tražili od ministra prosvete Mladena Šarčevića da im zakaže razgovor sa premijerom Aleksandrom Vučićem i ministrom finansija Dušanom Vujovićem.

Slobodan Brajković, predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS), kaže za Danas da im je Šarčević nagovestio da bi prosvetni radnici u toku naredne godine mogli dobiti značajnije povećanje plata za 10 odsto, ali da zasad nije jasno kada bi to moglo da bude realizovano.

Danas će zasedati predsedništvo SRPS-a, na kome se očekuje odluka o novom štrajku upozorenja, u danu kada parlament bude usvajao budžet za 2017. Brajković navodi da će od odluke Predsedništva zavisiti da li će prosvetari, članovi SRPS-a, toga dana potpuno obustaviti rad ili će držati skraćene časove.

Zaposlenima u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika plate će, kako tvrde sindikati, od decembra biti veće za šest odsto. To znači da će januarske „koverte“ (kada se isplaćuje prvi deo decembarske zarade) biti „deblje“ u proseku za 2.400 dinara. I sa ovom povišicom zaposleni u osnovnim i srednjim školama će biti ispod republičkog proseka, ali je, prema rečima ministra Šarčevića, povećanje od šest odsto maksimum koji se u ovom trenutku mogao dobiti, a da istovremeno povišica obuhvati i zaposlene u nauci i učeničkom i studentskom standardu. Šarčević je na jučerašnjem sastanku sa predstavnicima sva četiri reprezentativna sindikata obrazovanja ponovio da je „prosveta je sada dobila više od svih ostalih sektora i da će tako biti i prilikom svakog narednog povećanja, jer je obrazovanje jedan od prioriteta vlade“.

A od dobre volje lokalnih samouprava ponovo zavisi da li će biti poboljšan materijalni položaj zaposlenih u predškolstvu. Gotovo polovina predškolskih ustanova nije dobila prethodno povećanje od četiri odsto, pa sindikati sada traže pomoć od vlade da natera opštine da izmire ta dugovanja u 2017.

Ljiljana Kiković, predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja, kaže za Danas da je predškolcima odobreno povećanje od šest odsto u narednoj godini, ali da to i dalje nije striktna obaveza opština. Ipak, nadu im daje to što u Uputstvu za pripremu odluke o budžetu lokalne vlasti za 2017. piše da ministar finansija može obustaviti prenos transfernih sredstava lokalnim samouprava, koje je u svojim budžetima ne planiraju sredstva za plate kako je predviđeno.

Vučić održao obećanje

U Sindikatu nauke zadovoljni su što je Vučić održao obećanje iz januara, jer je najavljeno povećanje od pet odsto kompenzacija za to što su istraživači u 2016. bili zaobiđeni. Đurđica Jovović, predsednica tog sindikata, podseća da je visoko obrazovanje prošlog puta dobilo dva odsto, a sada im sleduje tri. Ona kaže da je dobro što su istraživači prepoznati u sistemu plata zaposlenih u javnim službama, kao i što će povećanje zarada ovoga puta obuhvatiti i pomoćno osoblje.