Petroviću uručena nagrada "Laza Kostić" 1

Nagrada za karikaturu i satiru Udruženja novinara Srbije pripala je glavnom uredniku Danas Dragoljubu Draži Petroviću, a agrada „Laza Kostić“ za intervju je dodeljena autoru i voditelju emisije „Presing“ na TV N1 Jugoslavu Ćosiću.

Novinar Radio-televizije Srbije Gorislav Papić dobitnik je nagrade „Aleksandar Tijanić“, koju mu je danas kao priznanje za kvalitetno uređivanje i vođenje emisije „Oko“ dodelilo Udruženje novinara Srbije, a nagrada „Bogdan Tirnanić“ za najbolju kolumnu i komentar pripala je novinaru lista „Nedeljnik“ Marku Preleviću.

Predsednica UNS Ljiljana Smajlović je, na obeležavanju Dana UNS, rekla da je Papićeva emisija najgledanija na RTS i da on uspeva da od svojih gostiju izvuče što potpunije odgovore, a da ih ne sputava u odgovorima.

Smajlović je ocenila da je 2016. bila teška godina za novinarstvo u Srbiji i da je ugašeno mnogo lokalnih medija.

Nekada se pitam koliko smo mi sami krivi za stanje u profesiji, napomenula je Smajlović i dodala da, uprkos problemima, srpsko novinarstvo ima čime da se ponosi i da to pokazuju i današnje nagrade.

Papić je, po dobijanju nagrade, rekao da je imao čast da šest meseci radi sa Aleksandrom Tijanićem i da je od njega mnogo naučio.

Papić je napomenuo da mu je drago ako je žiri prepoznao da on ima neke kvalitete u novinarstvu koje su odlikovale i Tijanića.

Dobitnik nagrade za najbolju kolumnu Marko Prelević je poručio da će nastaviti da piše i da mu je drago što je njegov rad prepoznat i nagrađen.

 

Ćosić je ukazao da u novinarstvu postoji „osećaj beznađa“ i da su novinari izloženi ekonomskim i političkim pritiscima.

Prema Ćosiću, politički pritisci postoje, ma koliko bili teško dokazivi i oni ne dolaze samo iz vlasti nego i sa druge strane.

On je podsetio da je svojevremeno opozicija u vreme Slobodana Miloševića tražila da joj se dodeli drugi kanal RTS, a da vlast zadrži kontrolu nad prvim programom.

To znači da ni njima nije bilo stalo do objektivnog novinarstva, smatra Ćosić koji je ukazao da slični problemi postoje i danas.

On je istakao i da se novinari suočavaju sa egzistencijalnim problemima, ali i sa velikim bezbednosnim rizikom u svom poslu i to naročito kolege koje rade u unutrašnjosti.

Ćosić smatra da, uprkos svim nesporazumima, između dva novinarska udruženja postoji konsenzus o fundamentalnim stvarima u novinarstvu i da je to dobro.

Dragoljub Petrović je u šali rekao da je obično dobijao nagrade kada poznaje tri od pet članova žirija, a da je ovaj put znao samo jednog.

Nagradu „Laza Kostić“ za najbolju reportažu dobila je novinarka frankfurtskih Vesti Jelena Petković, a za najbolji izveštaj dopisnik B92, Prve i Tanjuga iz Leskovca Bratislav Ilić.

Petković je nagrađena za seriju reportaža o životu Srba na Kosovu i Metohiji, a Ilić za seriju TV priloga iz Jablaničkog okruga.

Nagradu UNS za uređivanje dobila je novinarka RTS Jelena Obućina za koju je žiri ocenio da je uređivanjem Dnevnika 3 pokazala nekonvencionalnost i nepredvidivost i da je učinila da taj dnevnik ne bude dosadan.

Redakcija TV Apatin je dobila nagradu „Laza Kostić“ za vest, a priznanje za fotografiju je pripalo fotoreporteru Večernjih novosti iz Novog Sada Darku Dozetu.

Novinar i publicista iz Niša Slobodan Kostić dobio je specijalnu nagradu UNS za publicistiku „Žika M. Jovanović“, a nagradu za životno delo su dobili Hajnalka Buda i Zoran Radisavljević. 

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Petroviću uručena nagrada "Laza Kostić"”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.