Pregovori Štrajkačkog odbora sva četiri reprezentativna sindikata obrazovanja sa predstavnicima Ministarstva prosvete počeli su juče u 15 sati, ali do zaključenja ovog izdanja Danasa još nisu završeni. Na stolu je ponuda Ministarstva prosvete koja bi mogla da dovede do okončanja štrajka. Prema jučerašnjim najavama sindikata, prosvetni radnici bi trebalo da dobiju oko 15.000 dinara kroz novogodišnju i vidovdansku nagradu, čime bi se bar delimično ublažilo smanjenje plata za 10 odsto.

Obaveza vlade da isplati te nagrade prosvetarima precizirana je u posebnom kolektivnom ugovoru, oko koga je u utorak postignuta saglasnost dve strane. Međutim, sindikati traže i datum kada će početi primena platnih razreda, što je dugoročan način da se popravi njihov materijalni položaj.

Ranije je najavljeno da bi o kolektivnom ugovoru i sporazumu danas trebalo da se izjasni Vlada Srbije, a da bi dvomesečni štrajk u školama mogao da se okonča u ponedeljak, 26. januara.

Sindikati zasad ne odustaju od protestnog skupa na Savindan. U jučerašnjem saopštenju se navodi da će se 27. januara, u vreme održavanja zvanične Svetosavske akademije u organizaciji Ministarstva prosvete i na istom mestu (ispredNarodnog pozorišta), okupiti prosvetni radnici iz cele Srbije, kako bi još jednom ukazali na loš materijalni položaj.

 

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.