a za premijera.
Mane: Često na meti političkih protivnika, posle neuspele kandidature za premijera 2007. izgubio deo autoriteta.
Izjava: „Oni koji sada napadaju DS da je izneverila Zorana Đinđića, kao da su zaboravili njegovu pragmatičnost, da se ponekad moraju povlačiti potezi koji nisu u najdirektnijem interesu stranke, već celokupnog društva“.
DRAGAN ŠUTANOVAC. Ministar odbrane i potpredsednik DS-a. Godine 2001. imenovan za pomoćnika ministra policije SRJ. Na parlamentarnim izborima 2000, 2003. i 2007. biran za poslanika u Skupštini Srbije. U to vreme je bio predsednik i zamenik predsednika Odbora za odbranu i bezbednost parlamenta. Specijalizovao se u SAD i Nemačkoj u oblasti bezbednosti. Diplomirao je na Mašinskom fakultetu. Rođen je 1968. u Beogradu.
Prednosti: Iskustvo u državnim poslovima, politički autoritet u DS-u, prepoznatljiv u javnosti.
Mane: Bez iskustva u biznisu i ekonomskoj struci, često na meti političkih protivnika.
Izjava: „Ja sam jedan od retkih ministara koji nikada nije razgovarao s premijerom (Koštunicom) nasamo, niti sam bio u njegovom kabinetu. Imao sam izražen osećaj od samog početka da DSS nije politički partner u kojeg možete da se pouzdate, i to nisam krio“.
MIRKO CVETKOVIĆ. Aktuelni ministar finansija. Radni staž započeo je u Rudarskom institutu, gde je radio deset godina. Potom prelazi u Ekonomski institut, gde radi šest godina, da bi karijeru konsultanta u narednih sedam godina nastavio u konsultantskoj kući CES Mecon. Od 2001. je na mestu zamenika ministra u Ministarstvu za privredu i privatizaciju. Direktor Agencije za privatizaciju bio je 2003-2004, nakon čega je vodio agenciju za konsalting Intercon. Osamdesetih je radio kao konsultant za Svetsku banku u Pakistanu, Indiji i Turskoj, kao i za UNDP u Somaliji. Rođen je 1950. u Zaječaru.
Prednosti: Stručan, pogodan za kompromise, nekompromitovan.
Mane: Nema politički autoritet, nedovoljno iskusan u državnim poslovima, nije prepoznatljiv u javnosti, nije član DS-a.
Izjava: „Da situacija na srpskoj političkoj sceni nije ovoliko turbulentna, ekonomski deo Vlade, pogotovo onaj gde je „kasa“, odnosno Ministarstvo finansija, imao bi dobre razloge za zadovoljstvo“.
BOJAN PAJTIĆ. Potpredsednik DS-a i predsednik Izvršnog veća Vojvodine od 2004, a od 2000. bio je član Izvršnog odbora Skupštine grada Novog Sada. Nakon lokalnih izbora održanih u septembru te godine, izabran je za potpredsednika Izvršnog odbora DS-a. U toku prethodnog skupštinskog saziva obavljao je dužnost predsednika Zakonodavnog odbora. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Novom Sadu. Rođen je 1970. u Senti.
Prednosti: Nekompromitovan, mlad, stekao izvesno iskustvo na funkciji predsednika IV Vojvodine, u usponu u DS-u.
Mane: Nedovoljan politički autoritet, bez iskustva u biznisu, nedovoljno prepoznatljiv van Vojvodine.
Izjava: „Ako bi koalicija DSS-SRS došla na vlast, ne samo da ne bismo bili deo evropskih integracija vec bi i Vojvodina i cela zemlja doživele sudbinu radikalskih opština, u koje nije ušao ni evro stranih investicija“.
GORDANA MATKOVIĆ. Savetnica predsednika Republike i član Političkog saveta DS. Dugogodišnji je direktor u Centru za liberalno-demokratske studije. Oblasti njenog profesionalnog interesovanja su socijalna politika, demografija, tržište rada i humani razvoj. Kao konsultant radi za Svetsku banku, UNDP i druge organizacije, a predavač je na poslediplomskim studijama Ekonomskog fakulteta u Beogradu. Od 2000. do 2004. bila je ministar za socijalna pitanja u Vladi Zorana Đinđića. Rođena je 1960. u Beogradu.
Prednosti: Stručna, nekompromitovana, omiljena u DS-u i kod Tadića, kao i među onima koji nisu bliski stranci, žena.
Mane: Nedovoljno iskustvo u državnim poslovima, bez iskustva u biznisu, slab politički autoritet.
Izjava: „Imamo velika iskušenja političke prirode i, dok njih ne razrešimo, ni ono što je čista ekonomija neće moći da napreduje onako kako bi moglo“.
MLAĐAN DINKIĆ. Ministar ekonomije i regionalnog razvoja. Godine 1997. među osnivačima grupe stručnjaka G17, čiji direktor postaje 1999. Potpredsednik stranke G17 plus je od 2002, a predsednik od 2006, posle nesuglasica s liderom Miroljubom Labusom. Kao asistent na Ekonomskom fakultetu radio je od 1993. do 2000. Za vreme vlade Zorana Đinđića bio je guverner Narodne banke. Bio je ministar finansija u prvoj vladi Vojislava Koštunice do oktobra 2006, kada G17 napušta koaliciju. Rođen je 1964. u Beogradu.
Prednosti: Stručan, iskusan u državnim poslovima, politički autoritet, prepoznatljiv u javnosti.
Mane: Često na meti političkih protivnika, imputiran mu je imidž „rušitelja vlada“, nije član DS-a.
Izjava: „Jedino što možemo da kažemo je da je Kosovo na dugi rok deo naše teritorije. Kosovo je izgubljeno 1999. Vredi se boriti za Srbe na Kosovu i za manastire, ali ne možemo da celu državu zaokrenemo u jednom smeru i kažemo da nećemo u EU“.
ALEKSANDAR VLAHOVIĆ. Nakon funkcije ministra za privredu i privatizaciju (2001. do 2004.), postaje partner i suvlasnik kompanije EKI – Investment. Od 1996. bio je partner u kompaniji Deloitte & Touche, da bi 1999. postao direktor za SCG i Republiku Srpsku. Karijeru počeo 1986. u Ekonomskom institutu. Član DS postao je 13. marta 2003, dan nakon ubistva premijera Đinđića. Sada je član Glavnog odbora i Političkog saveta stranke. Vlahović je član upravnih odbora Erste banke, Garant penzijskog fonda i Privredne komore Beograda. Predsednik je Sportskog društva Crvena zvezda i član predsedništva KK Crvena zvezda i Odbojkaškog saveza Srbije. Rođen je 1963. u Beogradu.
Prednosti: Stručan, iskusan u biznisu, dobri kontakti u poslovnim domaćim i međunarodnim krugovima.
Mane: Nema politički autoritet, ranjiv na kompromitaciju, u DS-u o njemu ima podeljenih mišljenja, nedovoljno prepoznatljiv u javnosti.
Izjava: „Ne znam još nijednog domaćeg privatnog investitora koji je napravio profit i podelio ga sa osam miliona stanovnika naše zemlje. Kad se to desi, e onda ću podržavati ekonomski patriotizam“.
OLIVER DULIĆ. U političke vode ulazi 1996. kao jedna od osnivača Studentske inicijative i Otpora, da bi 1997. postao član DS-a. Potpredsednik Pokrajinskog odbora stranke za Vojvodinu postao je 2000, a od 2006. je član Predsedništva DS-a. Na funkciju predsednika Narodne skupštine izabran je 2007. Završio je Medicinski fakultet i stručnu školu pri univerzitetu u Oslu. Rođen je 1975. u Subotici.
Prednosti: Nekompromitovan, mlad, izvesno iskustvo stekao na funkciji predsednika Skupštine, u usponu u DS-u.
Mane: Bez iskustva u biznisu, nema politički autoritet, nedovoljno iskustvo u politici i na državnim funkcijama. Njegova kandidatura bila bi iznenađenje u javnosti.