Liberalni kapitalizam: Lutke za silovanje po želji 1

On pre svega naručuje kakva da izgleda njegova heteroseksualna lutka, koje veličine, težine, boje kože, boje kose, šta da izgovara i na kom jeziku. Ove hiper-realne lutke su napravljene tako da muški polni organi ulaze u sva tri otvora i da mogu da podnesu težinu (čitaj udaranje) od sto pedeset i više kila na njenom silikonskom telu. Tako piše u instrukcijama firme KT. Reklama za malo skuplje lutke kaže: ‘lutka vam može podariti osmeh dobrodošlice kad se vratite kući, ona može da vas zabavlja i vodi konverzaciju o Šekspiru, i uvek je dostupna za seks.’ Uvek je dostupna.

Međutim, lutka može i da izgleda kao devojčica ispod 15 i ispod 10 godina. Dakle u ne-lutka situaciji to bi bio zločin silovanja maloletne devojčice. Sa odraslom isto tako, jer ne postoji njena saglasnost. U ovom patrijarhalnom svetu klasični mačo muškarci ionako su dobili dozvolu da veruju da mogu imati svaku ženu.

Istraživanje na Univerzitetu Severna Dakota u SAD je još 2015. izvestilo zapanjujuće rezultate istraživanja na studentskoj populaciju: svaki treći hetero student je izjavio da bi silovao devojku ako bi mogao da izbegne posledice. Naravno, nije upotrebljena reč ‘silovanje’ nego ‘da prisili devojku na seksualni odnos’. Taj broj se kasnije povećava kad dečki odrastu, kao što se povećava u raznim drugim društvenim kontekstima, kao što je rat, u kome oko 80 odsto muškaraca dobrovoljnih vojnika izjavljuje da bi silovali, odnosno većina je već to uradila.

Lutke-za-silovanje isto tako mogu da liče na neku od žena – samo što to nije legalno, dakle neće ličiti u potpunosti. Prošle godine jedan od muškaraca iz Azije je napravio lutku u životnoj veličini da totalno liči na jednu poznatu glumicu, neću joj izgovoriti ime, za koju je dao 50.000 dolara. Kada se hvalio o svom poduhvatu nije izgovorio koja mu je namera. Tužno je što to zapravo možemo pretpostaviti. Kad je pre par godina najavljena ‘demokratizacija robotske tehnologije’ – mogućnosti da svako može da ima robotske izume – žene su mislile da će roboti raditi ono što muškarci neće:kućne poslove, a muškarci su mislili da će roboti raditi ono što žene neće: da budu seksualno iskorišćene svaki put kad se njima prohte. Nije li ova razlika mučna? Do mučnine?

Liberali smatraju da je sve u redu, da se radi o plastici a ne o ženi. Antiliberalne feministkinje smatraju da su lutke-za-silovanje kvintisencija seksualne eksploatacije žena koja je već započeta kroz prostituciju. Ako siluje u imaginaciji i na internet igricama, ako to radi sa silikonskim lutkama u realnoj veličini – koji je društveno politički položaj žena u ovom svetu?

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.