Foto: Medija centar

Povodom iznenadne policijske provere navodne divlje gradnje u njegovom stanu, poverenik Rodoljub Šabić rekao je u gostujući na N1 u Danu uživo da je „besmislica“ da se tako revnosno proverava poverenik zbog „izmišljene prijave“ i upitao da li se tako radi i po pitanju drugih prijava.

„To se dešava u Savamali gde je divljački srušen ceo kvart, u Srbiji gde imate dva miliona divlje sagrađenih objekata, a neko promptno reaguje na lažnu, izmišljenu prijavu za poverenika. Zapitao sam da li tako revnosno reaguju i na druge prijave i sutradan kreće kampanja u kojoj učestvuju najelitniji botovi da je Šabić to izmislio“, naveo je .

Šabić je istakao da je nebitno da li su se na njegovim vratima pojavila prava ili komunalna policija, već to da je neko poslao na moja vrata patrolu iz potpuno izmišljenog razloga, da se pokaže ružna slika o Šabićima. „To je ružno i štetno“, dodaje.

On je rekao da su okolnosti u kojima radi vrlo neprijatne, ne samo zbog evidentne hajke „elitnih botova“, nego i zbog ozbiljnih pretnji i ugrožavanja bezbednosti.

„Konstantno vas drže u situaciji da će se reći ‘on laže’, ili moja supruga laže, moj vozač laže… Taj kontekst je zastrašujuć, to je sistematsko potkopavanje institucija. Ja to mogu da dokažem naravno, ali na tome ne instistiram, jer javni posao u Srbiji podrazumeva takav odnos, nažalost“, rekao je poverenik za N1.

Šabić je ocenio da organizator obeležavanja dana BIA duguje objašnjenje novinarima kojima nije omogućen ulazak na taj događaj kao i javnosti.

On je ocenio da treba pozdraviti reagovanje predsednika Vučića da zbog toga ne prisustvuje svečanosti.

„Iako će verovatno biti komentara kako je Vučić to mogao da reši i pozivom direktoru BIA, to reagovanje svakako treba pozdraviti, ali naglašavam: to ne oslobađa organizatore obaveze objašnjenja javnosti i novinarki kako je tako nešto moguće“, ocenio je Šabić.

Poverenik je naveo i da ima saznanja da članovi dva odbora koji prate aktivnost BIA nisu dobili poziv da prisustvuju svečanosti, što je, kako je ocenio, neuobičajeno.

„Ni ja nisam dobio poziv, a ranije sam ga uvek dobijao. Rekao bih da je ovaj put selekcija vršena po nekakvim neobičnim kriterijumima, da li po ličnim ili partijskim, ali to je moguće na privatnim žurkama, u kontekstu državnih skupova to je apsolutno nepoželjno“, istakao je Šabić.