Foto: Nenad Kovačević

Inicijativni odbor čine predstavnice Skupštine grada, Ženskog centra, Kola srpskih sestara i Unije žena SNS Užica. Narednih dana biće zatražena podrška šezdesetak udruženja iz Zlatiborskog okruga, a najavljeno je i prikupljanje potpisa građana za pokretanje inicijative za izgradnju regionalne sigurne kuće koja bi trebalo da bude upućena Ministarstvu za rad, zapošljavanje i socijalnu zaštitu.

– Krenuli smo da širimo ideju o izgradnji sigurne kuće i nadam se da će odbor za njenu izgradnju biti brojniji i da ćemo uspešno sprovesti kampanju, poručila je Danijela Vasiljević, predsednica tog odbora i Unije žena SNS Užica.

– Bez obzira na to da li je neko u inicijativnom odboru ili ne, trebalo bi da podrži ideju o izgradnji sigurne kuće. Malo vremena, dobre volje i želje da učinite ljudima dobro, uvek urodi plodom, poručila je Slobodanka Mira Ćirković Stanković, predsednica užičkog ogranka Kola srpskih sestara.
Rada Gujaničić, koordinatorka Ženskog centra Užice i usluge SOS telefona (0800 333 445) u tom centru, navela je da je za ostvarenje te ideje potrebna podrška lokalnih samouprava.

– Od početka godine do 1. avgusta imali smo 442 poziva na naš SOS telefon. Međutim, nije samo broj poziva relevantan podatak koji ukazuje na potrebu gradnje sigurne kuće, već su to i konvencija Saveta Evrope, kao i Zakon o socijalnoj zaštiti koji predviđa da tu uslugu treba da ponude lokalne samopurave, podsetila je ona i navela da bi Zlatiborski okrug, po evropskim standardima, trebalo da ima 30 mesta za žrtve nasilje, a da ih ima svega osam i to u sigurnoj kući u Priboju, u okviru tamošnjeg Centra za socijalni rad.

S druge strane, od 1. juna, kada je stupio na snagu Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, Policijska uprava Užice je do 31. juna evidentirala 53 slučaja nasilja u porodici i to 16 u Užicu, 10 u Požegi, devet u Bajinoj Bašti, sedam u Arilju, šest u Kosjeriću i pet u Čajetini. Od tog broja, kako dodaje naša sagovornica, policija je naložila 28 mera hitnog udaljavanja nasilnika iz porodice i to u Užicu devet, Požegi sedam, Bajinoj Bašti četiri, Arilju i Kosjeriću po tri i u Čajetini dve takve mere.

– Ako želimo da primenjujemo evropsku konvenciju, a nadam se da država to želi, i ako želi da se uhvati u koštac sa nasiljem u porodici, onda mora da izgradi i mere podrške žrtvama nasilja. To je veliki izazov i za za celo društvo, poručila je naša sagovornica i dodala da žene sve češće prijavljuju nasilnike, nakon što je usvojen Zakon o sprečavanju nasilja u porodici. Ona je objasnila da izgradnja sigurne kuće u Užicu neće biti projekat, već održiv sistem, zasnovan na Zakonu o socijalnoj zaštiti.

– Naš okrug je prvi u Srbiji u kome je izrađena Regionalna strategija socijalne zaštite, imamo i zakonski osnov i moramo da preduzmemo konkretne korake. Kampanjom za izgradnju sigurne kuće, pomoći ćemo sistemu da zaokruži proces podrške i zaštite žrtava nasilja, poručila je Gujaničić.

Drugi pokušaj osnivanja

Zahvaljujući Humanitarnom udruženju ARD i njegovom projektu, 2004. godine je u Užicu bila otvorena sigurna kuća, ali je kasnije prestala da radi, zbog nedostatka novca i nerazumevanja tadašnjih gradskih čelnika.