Potpredsednik Vlade Srbije i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić u pisanoj izjavi izrazio je spremnost da Vlada Srbije garantuje za privremeno puštanje Šešelja na slobodu. Tokom prepodneva nije bilo izvesno, međutim, da li je i u koliko sati zakazana vanredna sednica vlade. Ljajić je ponovio u izjavi ono što je bilo glavno i u ranijoj priči o Šešeljevom privremenom oslobađanju, da Vlada daje garancije ukoliko se Šešelj obaveže da će poštovati haške uslove privremenog otpusta.

Nemanja Šarović, funkcioner SRS, izjavio je za Danas da „još uvek nisu poznati uslovi“, i izrazio sumnju da je reč o „istoj igri kao i pre nekoliko meseci“, kada je Šešelj odbio predlog suda da privremeno dođe u Srbiju. Od njega je tada traženo da ne napušta kuću u Batajnici sem zbog lečenja, kao i da ne nastupa politički i medijski u javnosti.

– Šešelj će izaći iz Haga samo pod uslovima pod kojima je izašao i Haradinaj – rekao je Šarović za Danas i dodao da nije pitanje da li će Šešelj pristati na garancije koje će mu dati Vlada Srbije, već na uslove pod kojima Haški tribunal želi da ga pusti.

On je naglasio da ako ti uslovi budu kao i kod svih drugih koji su puštani da se brane sa slobode, od Haradinaja pa nadalje, Šešelj će izaći iz Haga.

– Međutim, ako Hag pokuša, kao i prošli put, da mu nametne ograničenja, koja ničim nisu opravdana i koja nemaju uporište čak ni u njihovom pravilniku, naravno da neće pristati ni na kakvo privremeno puštanje na slobodu, kaže za Danas Nemanja Šarović i dodaje da to ne bi bilo puštanje na slobodu, već bi to bio kućni zatvor. U tom kućnom zatvoru, kaže Šarović, lider radikala bi bio bez sredstava komunikacije sa javnošću, bez poseta, bez telefona, interneta.

– To je onda gori zatvor nego u Hagu, a što je još gore, i čitava njegova porodica bi bila u zatvoru zajedno sa njim, u porodičnoj kući, i pod policijskim nadzorom 24 sata. On na to neće pristati sigurno i neće menjati svoje stavove, kaže Šarović.

Vjerica Radeta za Danas kaže da se juče ujutru čula sa predsednikom stranke, ali da on tada još nije znao za nameru Haškog tribunala. „Očekujemo da ćemo se opet čuti sa njim i tek tada ćemo imati više informacija“, kaže Radeta za naš list.

U saopštenju za medije iz Tribunala juče, međutim, nisu pominjani uslovi, nego samo da su zatražene vladine garancije, zbog čega su nastale spekulacije da je Šešeljevo zdravstveno stanje toliko loše, da su pomenuti uslovi ispunjeni, pošto on nije fizički više u mogućnosti da ih ne ispuni.

Rasim Ljajić je izjavio da je Vlada Srbije zabrinuta zbog novog razvoja događaja u pogledu zdravstvenog stanja Šešelja. Mediji su objavili da je Šešelju nakon raka na debelom crevu utvrđena i metastaza na jetri i da mu je hitno potrebno puštanje iz pritvora radi lečenja, a prema dostupnim informacijama, on je odbijao terapiju u zatvoru. „U tom smislu Vlada Srbije je spremna da pruži garancije za njegovo privremeno puštanje na slobodu, pod uslovom da se optuženi Vojislav Šešelj izjasni da će poštovati sve uslove koje odredi nadležno sudsko veće Haškog tribunala, kao i da prihvata garancije Vlade Srbije, imajući u vidu da ih je do sada odbijao“, naveo je Ljajić.

Inače Srpska radikalna stranka će u subotu, 9. novembra, u podne, organizovati protest ispred zgrade Tribunala u Hagu, sa koga će zatražiti bezuslovno puštanje na slobodu svog lidera Vojislava Šešelja zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Životna ugroženost

Kao član lekarskog konzilijuma Milovan Bojić nedavno je obavestio javnost, nakon posete Šešelju u Pritvorskoj jedinici Tribunala, da je stanje vođe radikala ozbiljno i da postoje elementi životne ugroženosti. Bojić je predložio i kao jedino rešenje izneo da se Šešelj leči u Srbiji, ali je i ukazao na to da se to ne može očekivati dok njemu ne bude ukinut pritvor.

Istorijat

Vojislav Šešelj se dobrovoljno predao Tribunalu 24. februara 2003, odmah pošto je objavljena optužnica koja ga tereti za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, od 1991. do 1993. Jedini je haški pritvorenik koji je odbio garancije Vlade Srbije za puštanje na privremenu slobodu, a njegovo suđenje je apsolutni presedan pred Haškim tribunalom. Izricanje presude, prvobitno najavljeno za mart ove godine, odloženo je na neodređeno vreme zbog promene člana sudskog veća koji tek treba da se upozna da predmetom.