Smederevo će imati spomenik despotu Đurđu 1

Na zvaničnoj Internet stranici Grada Smedereva danas je objavljena inicijativa za izbor najboljeg idejnog rešenja za podizanje spomenika despotu Đurđu Brankoviću i njegovoj porodici u Smederevu, prenosi Podunavlje.info.

U cilju poštovanja mišljenja mnogih naših sugrađana za podizanje spomenika despotu Đurđu i njegovoj porodici u Smederevu, pokrećem ovu inicijativu”, stoji u objavi koju potpisuje gradonačelnica Jasna Avramović.

U tu svrhu, formirana je i komisija, a čine je: Veljko Lalić, redovni profesor na Fakultetu likovnih umetnosti, Vlasta Filipović, vajar, Vladislava Ristović Živanović, glavni urbanista grada Smedereva, Tatjana Gačpar, direktorka Muzeja u Smederevu i Dejan Radovanović, vršilac dužnosti direktora Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Zadatak komisije je da utvrdi kriterijume, u skladu s njima objavi konkurs i izvrši izbor najboljeg idejnog rešenja spomenika despotu Đurđu i njegovoj porodici.

Inače, krajem aprila je bila ponovo pokrenuta građanska inicijativa, tačnije peticija, ovog puta onlajn na sajtu peticije24.com, za podizanje spomenika despotu Đurđu u Smederevu.

Takođe danas, pokrenuta je i zvanična inicijativa za izbor najboljeg idejnog rešenja fontane u centru grada, “u cilju poštovanja mišljenja mnogih naših sugrađana za izmenu fontane na Gradskom trgu u Smederevu”.

Komisiju za utvrđivanje kriterijuma, objavljivanje konkursa i izvršenje izbora najboljeg idejnog rešenja, pored glavnog urbaniste Vladislave Ristović Živanović, čine Snežana Čupić, dipl. arhitekta, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Vesna Janković, diplomirani građ.inž. u Javnom preduzeću Urbanizam Smederevo.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Smederevo će imati spomenik despotu Đurđu”

  1. Ja bih da se pitam, podigao bih spomenik Mustafi Golubiću i Žarku Zrenjaninu koji su u diverziji uspeli da razruše Đurađovu tvrđavu koju nisu uspeli ni zub vremena, ni silni osvajači, pritom je nastradalo preko 2.000 (dve hiljade) srpskih civila i zatrpan čitav jedan voz sa sve putnicima među kojima sin jedinac Milana Nedića njegova snaha i unuk. Naravno i svega 20-tak vojnika Vermahta zbog kojih su nemački okupatori hteli da streljaju još dve hiljade Smederevaca. Milan Nedić i ako je izgubio svoje potomstvo da bi spasio srpski narod (i preko 30.000 Slovenaca izbeglica) prihvata da bude predsednik okupacione vlade.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.