Radovan Ristović(G17 plus), član Gradskog veća, obrazložio je da je na osnovu izveštaja Nadzornog odbora Apoteke, Plećevićeva prekršila Zakon o zdravstvenoj zaštiti, odnosno da je nepravilnim i nesavesnim radom dovela do poremećaja poslovanja ove ustanove. U izveštaju je navedeno da je direktorka, koja je na tu dužnost postavljena krajem 2006.godine u vreme prinudne uprave u gradu i na predlog NS, napravila dug prema dobavljačima od 820 miliona dinara. Pored toga vrednost zaliha je skoro 750 miliona, troškovi reprezentacije 2.661.000 dinara, usluge informisanja za prošlu godinu bili su milion, a za devet meseci ove godine skoro 600.000 dinara. Smeni Plećevieve usprotivio se odbornički klub NS, pa je Zoran Adžić, šef tog kluba i savetnik ministra za infrastrukturu Milutina Mrkonjića, rekao da je novac za reprezentaciju između ostalog utrošen za donacije Domu Petar Radovanović, dečjem odeljenju i odeljenju nenatologije Užičke bolnice, deci ometenoj u razvoju, Crvenom krstu, izbeglicama, Sigurnoj kući, Udruženju penzionera, te da sadrži i troškove za akcije o promociji javnog zdravlja. Za zalihe lekova, Adžićje rekao da one nisu kao što je navedeno u izveštaju, većoko 600 miliona dinara, te da će takav poslovni potez direktorke, za par dana kada lekovi budu poskupeli za 10 do 15 odsto, biti profitabilan za tu ustanovu, koja će na razlikama u ceni, zaraditi od 90 do 120 miliona dinara.

Rasprava o razrešenju Dušana Starčevića (DSS) takođe je bila žučna, a njegovom smenjivanju usprotivili su se odbornici DSS, SRS i NS. Za razliku od pisanog obrazloženja za razrešenje Plećevićke, skupštinska većina nije ponudila pisane razloge za smenu Starčevića, koji dužnost direktora galerije obavlja od 2000. godine, većje Ristovićponudio par rečenica o tome da ta ustanova mora da unapredi svoj rad i da pruži šansu mladim umetnicima, iza čega se krila namera G17 plus da ne odustaje i od tog direktorskog mesta. S druge strane, Milomir Cvetković, odbornik SPO, tvrdio je da je Starčevićsa predstavnicima nove gradske vlasti dogovorio povlačenje sa direktorskog mesta, što su predstavnici DSS demantovali.

– Rečje o smeni čoveka na čiji rad niko nema primedbu, zahvaljujući kome je u Užicu gostovao Jesenji pariski salon. Pored toga Užičani su mogli da vide dela velikana poput Lubarde, Save Šumanovića, Dade Đuriča, Vlade Veličkovića i mnogih drugih majstora slikarstva. Uspostavio je ekskluzivnu saradnju sa Galerijom SANU, a njegov ostanak na mestu direktora tražio i naš akademik Ljubomir Simović, kome je obećano da će Starčevićostati na toj funkciji – uzvratio je Tihomir Petković, bivši predsednik opštine, a sada šef odborničkog kluba DSS, poručivši da je u pitanju „još jedna pobeda politikanstva nad stručnošću i to onih čiji je moto stručnost iznad politike“, aludirajući na G17 plus.

 

 

Rebalans budžeta

Skupština je usvojila četvrti rebalans ovogodišnjeg gradskog budžeta, pa će on, zbog uvećanih prihoda od 59,6 miliona dinara, iznositi 1.666.000.000 dinara. Polovina gradskog budžeta namenjena je Direkciji za izgradnju.