Sve rađeno kako bi vlast dobila još koji glas na izborima 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajkovic

Srbija nije bila pobedila korona virus u prvom talasu, već ga je uvedenim merama bila stavila pod kontrolu, tako da su izjave vlasti o pobedi nad epidemijom smešne, pošto je jasno da im je bilo neophodno da dobiju još neki glas birača, smatraju sagovornici Danasa – anesteziolog Rade Panić i epidemiolog Zoran Radovanović.

Oni su za naš list komentarisali izjavu predsednika Srbije Aleksandara Vučića, koji je na jučerašnjoj konferenciji za medije, između ostalog rekao da očekuje ogromne probleme u svetu zbog koronavirusa, te da „u skladu s tim želim da vam kažem da je bilo jako važno što smo u prvom krugu pobedili virus, kako bi ušli u ekonomski pucanj“.

– Srbija testira najviše od svih, svega četiri zemlje testiraju više od nas. I ogroman novac trošimo na to. Stavićemo pod kontrolu i ovu drugu fazu, brojevi su bolji, u bolnicama je bolje stanje nego što je bilo, i danas deluje da je bolje – rekao je Vučić.

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, anesteziolog Rade Panić podseća da je ova Vučićeva izjava u suprotnosti sa izjavom premijerke Ane Brnabić da niko nikad nije rekao u Srbiji da je pobeđen korona virus.

– Znamo da je i predizborni slogan bio da je pobeđena korona. To samo govori koliko se oni koji se usuđuju da pričaju o ovoj epidemiji u to ne razumeju. Epidemiju nikada ne možete pobediti, možete samo da umanjite posledice koje će da ostavi. Njihove izjave o pobedi nad epidemijom su smešne, ali razumemo ih, jer im je bilo neophodno da dobiju još neki glas birača, posebno onih koji se ne upuštaju dublje u problematiku, ali vole da čuju reč – pobeda, naglašava Panić za naš list.

Inače, nakon što je Panić izjavio da postoji mogućnost obustave rada lekara ukoliko vlast ne prestane sa provokacijama upućenim potpisnicima inicijative „Ujedinjeni protiv kovida“, Vučić je juče istakao da se „Srbija ne oslanja na Panića, već na heroje iz „crvene zone“.

Panić za Danas ukazuje da ova izjava predsednika govori koliko ga „boli što je 3.000 lekara potpisalo javni apel koji je upućen Vladi Srbije i Kriznom štabu, u kojem ima puno pitanja koja su očigledno nezgodna za ovu vlast, jer otkrivaju manipulacije sa brojem novoobolelih i preminulih“.

Prema njegovim rečima, javni apel su potpisali upravo lekari sa prve linije fronta borbe protiv kovida 19 – epidemiolozi, pulmolozi, internisti…

– Kada pogledate strukturu potpisnika, jasno je da su potpisnici oni koji rade sa najtežim pacijentima. Zašto smo potpisali inicijativu? Zato što smo došli do toga da bukvalno branimo naše živote. Preminulo je preko 25 naših kolega, a sumnjamo da je taj broj veći, naglasio je Panić.

On je dodao da se izjavama sličnim predsedniku pridružila i profesorka Danica Grujučić, koja je, prema rečima našeg sagovornika, tajni adut Ministarstva zdravlja.

– Pozivamo sve iz Kriznog štaba da bar jednom obuku skafander i da nam pošalju fotografije, kao što to čine naši brojni lekari. Ne moraju uopšte da uđu u kovid jedinice, samo da vidimo kako im stoji skafander, ističe Panić.

Epidemiolog u penziji Zoran Radovanović kaže za Danas da Srbija nije pobedila koronu u prvom krugu, kako je izjavio predsednik, već je uspela u tome da „kriva počne da pada“ što je dovelo do toga da se situacija poboljša.

– Međutim, onda smo oko Đurđevdana digli ruke, a tada je postepeno trebalo da se uklanja jedna po jedna zabrana. Umesto toga, od 6. maja kao da je pala bomba na Krizni štab. Oni se nisu praktično čuli do izbora, osim što su davali umirujuće izjave. Išlo se na to da se nesmetano obavljaju pripreme za izbore kako bi ljudi izašli na glasanje bez straha – naglašava Radovanović.

Kako ističe naš sagovornik, Srbija nije završila sa prvim talasom, „a da smo preduzimali sve mere, mogli smo da svedemo broj novozaraženih na manje od pet“.

– Neminovno bi došao taj drugi talas, i mi bismo se opet borili, ali ne bi imali ovakav nalet na zdravstveni sistem koji je jedva izdržao. Prvi put u istoriji, pacijenti iz Beograda su odvođeni u druga mesta – naveo je Radovanović.

Inače, Vučić je juče izjavio i da je Srbija u razgovoru sa predstavnicima dve zemlje, odnosno dve kompanije, koje rade na vakcini. Prema njegovim rečima, Srbija će biti među prvih 20 zemalja koje će vakcinu da plate.

– Pokušaćemo besplatno da damo stanovništvu vakcinu. Neki najavljuju velike cene, i nadam se da će biti niže. Zamislite da moramo da potrošimo 500 miliona za vakcine. Ali svakako to je jeftinije nego što smo potrošili do sada, izjavio je Vučić, koji je 12. jula rekao da će Srbija za 20 dana pobediti koronu.

Premijerkine neistine

„Niko nije rekao da smo pobedili koronu“, odgovorila je predsednica Vlade o tvrdnjama da je vlast proglasila pobedu nad koronavirusom. Međutim, u Informatoru Srpske napredne stranke (broj 83, mart – april 2020. godine), vladajuća stranka istakla je da je „Srbija pobedila u borbi protiv opasnog virusa“. Takođe, u predizbornom spotu SNS, objavljenom 13. juna, predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić, obraćajući se biračima nedelju dana pred izbore, istakao je da „pobeđujemo koronu“. Član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovid 19 pulmolog Branimir Nestorović, u gostovanju u emisiji „Fokus“ na TV B92 17. aprila, pričao je o tome da je „najgori period prošao“ te istakao da je „stvarno došao kraj“ ovog virusa. Zbog toga izjavu premijerke Srbije Ane Brnabić da niko nije tvrdio da smo „odneli pobedu protiv korona virusa“, Istinomer ocenjuje kao – „neistinu“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

81 reagovanja na “Sve rađeno kako bi vlast dobila još koji glas na izborima”

 1. Uz dužno poštovanje vaših godina i stručnosti,bolje bi bilo da ste se i Vi uključili u taj krizni štab,makar i savetom,nego ovako kao „ucveljena mlada“ stalno nešto kritikujete..

  • U taj klub se ne ulazi dok se debelo ne dokaze da ces da susas sve sto ti se kaze i da ces da pricas samo ono sto ti se kaze. Ovakve ne pustaju u taj krizni stab makar svi pomrli od virusa.

   • ma kako da ne. Nije tačno, nego mnogo je lakše kritikovati one koji su poneli odgovornost nego zapravo imati odgovornost za svoja baljezganja

   • Dr. Nestorović ti je primer da nisi u pravu jer on nije član SNS-a a i nije bap od onih poslupnih.

   • Kako da ne. Znate li Vi da mi u Kriznom stabu, imamo najbolje strucnjake, vrsne epidemiologe, virusologe.. Mi od njih nemamo strucnije. I oni svoj posao obavljaju odlucno.

  • Manje kritika, više discipline i samodiscipline i biće puno bolje kao i kada su bile mere policijski čas i td. Ukoliko budemo odgovorni bice manji broj zaraženih i neće biti sankcija. Da se potrudimo svi zajedno ko koliko može zašto da drugi odgovaraju za nas nemar.

 2. Na spisku potpisnika peticije nema više od 10 lekara sa prve linije borbe protiv korone. Najvise ima oftalmologa, zubara, ortopeda i psihijatara

 3. Nadležni su »pobedili virus u prvom krugu«, ali uz »pomoć« olovke i njima poznate »matematike«, pa pođimo redom. Radi lakšeg razumevanja zvanični podaci o broju testiranih, pozitivnih i preminulih od Covid-19 koje objavljuju nadležni obrađeni su za tri (3) perioda; 06.03.-21.05.2020., 22.05.-24.06.2020. i 25.06.-28.07.2020. U periodu 06.03.-21.05.2020. je bilo urađeno 203.799 testova, od kojih je njih 10.919, odnosno 5,36% bilo pozitivno na Covid-19, dok je preminulo 237 osoba, pa je stopa smrtnosti bila 2,17%. U periodu 22.05.-24.06.2020. je bilo urađeno 155.270 testova, od kojih je njih 2.316, odnosno 1,49% bilo pozitivno na Covid-19, dok je preminulo 26 osoba, pa je stopa smrtnosti bila 1,12%. Inače u tom periodu; 33 dana, ni jednog dana nije bilo više od jednog (1) preminulog, čudno zar ne. U periodu 25.06.-28.07.2020. je bilo urađeno 282.022 testova, od kojih je njih 11.285, odnosno 4,0% bilo pozitivno na Covid-19, dok je preminulo 288 osoba, pa je stopa smrtnosti bila 2,55%. Više je nego očigledno, da je u periodu 22.05.-24.06.2020., a u odnosu na predhodni period; 06.03.-21.05.2020. došlo do rapidnog »smanjenja« procenta broja pozitivnih u odnosu na broj testiranih; sa 5,36% na 1,47%, pa je smanjenje 3,6 puta, dok je stopa smrtnosti »smanjena« za skoro dva puta; sa 2,17% na 1,12%. Nije teško zaključiti, koji je »razlog« doveo do »smanjenja« napred navedenih »zvaničnih« brojeva u periodu 22.05.-24.06.2020., a to nam potvrđuju i brojevi za period 25.06-28.07.2020. u kome, a u odnosu na predhodni period; 22.05.-24.06.2020. tog »razloga« više nije bilo, pa je procenat pozitivnih na Covid-19 »porastao« na 4,0%, odnosno za 2,7 puta, dok je stopa smrtnosti »porasla« na 2,55%, odnosno za 2,28 puta. Zato bi smo sa velikom verovatnoćom mogli da zaključimo, da je »drugi talas« posledica toga, da napred navedenog »razloga« više nema, pa nema ni potrebe po upotrebi »olovke« i samo nadležnima poznate »matematike«.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.