Tri fakulteta traže povećanje školarina 1Arhivska fotografija

Učiteljski, Fakultet političkih nauka i Fakultet za fizičku hemiju predložili su povećanje školarina za narednu školsku godinu, od pet do 10 odsto.

Kako se čulo na današnjoj sednici Senata Univerziteta u Beogradu, Savet Učiteljskog fakulteta je predložio da školarina sa sadašnjih 96.000 dinara poskupi na 102.000 dinara, na FPN-u samofinansirajući studenti bi plaćali, u zavisnosti od smera, između 100.000 i 110.000 dinara (sada školarina iznosi od 91.700 do 99.700 dinara), dok bi na Fakultetu za fizičku hemiju školarina poskupela sa 64.800 na 69.900 dinara.

Kao razlog za povećanje cene školarine, dekan Učiteljskog fakulteta Danimir Mandić je naveo plaćanje škola vežbaonica i mentora, ali je dodao da će pokušati da ubedi Savet tog fakulteta da školarina koštra 99.000 dinara, što je tražio Studentski parlament.

Na Fakultetu za fizičku hemiju planiraju poskupljenje zbog troškova eksperimentalnih vežbi. Predstavnici te visokoškolske ustanove su ukazali da su među fakultetima sa najnižim školarinama na Univerzitetu u Beogradu, te da je prošlogodišnje i najavljeno poskupljenje za iduću školsku godinu ispod procenta inflacije, za period od 2001. do 2016.

Dekan FPN-a Dragan Simić kaže da nisu menjali školarinu od 2008, godine i da su imali u vidu materijalno stanje studenata, te da su najveća poskupljenja na studijskim programima za koje vlada najveće interesovanje studenata. Simić kaže i da FPN ima nove troškove zbog proširenja prostora, ali i angažovanja većeg broja nastavnika.

Student prorektor UB Borijan Soković je apelovao na fakultete da javno obrazlože specifikaciju troškova po studentu i kako se formira cena školarine, napominjući da mnogim akademcima to nije jasno. On je citirao deo izveštaja Državne revizorske institucije, koja je upozorila da struktura školarina nije transparentna, pa nije jasno šta je sve njima obuhvaćeno, a posledica toga je da studenti višestruko plaćaju istu uslugu.

Na Senatu je rečeno i da će konačni iznosi školarina za iduću školsku godinu biti usvojeni na aprilskoj sednici Senata. To telo je danas usvojilo i predloge upisnih kvota za osnovne akademske studije, po kojem će na fakultetima Beogradskog univerziteta moći da se upiše 14.850 brucoša, od čega 9.511 budžetskih. Upis će biti moguć samo na akreditovane studijske programe ili one koji do kraja konkursa budu dobili akreditaciju.

Rečeno je i da će kvote za upis na studijske programe iz oblasti informatike biti povećane kada fakulteti, pre svega Elektrotehnički, Matematički i FON, prođu ubrzanu akreditaciju. Povećanje broja studenata na IT programima je planirano akcionim planom Vlade Srbije.

Upisni kalendar

Prvi upisni rok na osnovne studije na fakultetima Beogradskog univerziteta počinje predajom dokumenata kandidata, od 21. do 25 juna. Prijemni ispiti će biti održani od 26. juna do 2. jula, fakulteti će konačne rang-liste objaviti do 10. jula, a upis brucoša mora da se završi do 19. jula, kada će Univerzitet oglasiti slobodna mesta za drugi upisni rok. On startuje predajom dokumenata od 1. do 5. septembra, prijemni su planirani 6. i 7. septembra, a upis treba da se završi do 18. septembra.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Tri fakulteta traže povećanje školarina”

  1. UćiteljsKi i fax za fizičku hemiju mogu i da se ugase. Ovaj politički takođe i političara imamo na pretek a kvalitet 0

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.