Foto: N. Kovačević

Na spomen-ploči, koju su danas na tom prostoru otkrili gradonačelnik Tihomir Petković i Aleksandra Fulgosi, pomoćnica ministra kulture i informisanja, naveden je sadržaj tog dokumenta: „1329. indikata dvanaestog, 9. oktobra, Mila, žena Sklavka iz Užica, dala je aptagi uz milost za Radoslavu Biserku za četiri perpera i osam groša, zadržavajući pravo za taj iznos nad kućom rečene Biserke sve do sledećeg Uskrsa“.

Iako je Savet za ravnopravnost polova predložio da se taj prostor, koji je popločan skupim mermerom i granitom, nazove Milin i Sklavkov plato, smatrajući da bi bilo rodno neprihvatljivo da se iz naziva izostavi Mila koja se kao glavna akterka spominje u prvom pisanom tragu o Užicu, dok se Sklavko u tom dokumentu navodi samo kao njen muž, Komisija za imenovanje trgova i ulica je prihvatila predlog akademika Ljubomira Simovića da se taj prostor nazove samo po Sklavku. Reagovalo je i Društvo istoričara Užica, tvrdeći da o tome nisu bili konsultioani, te da bi taj prostor trebalo da se nazove  po značajnijim ličnostima iz istorije grada.

S druge strane, osim toga da je Sklavko iz Užica i da je Milin muž, o njima nema drugih istorijskih podataka. Međutim, tokom danas izvedenog kratkog dramskog i romantičnog igrokaza, Sklavko je prikazan kao Užičanin koji u svojoj radionici izrađuje srebrni nakit, koji „voli cela Evropa“ i kojim su „opčinjene venecijanske dame“. Njegova supruga Mila je „preduzimljiva“ Dubrovčanka, koja se priprema na „opasan put“ u Dubrovnik da proda taj nakit. Ona mu saopštava i „srećnu vestu“ da će njih dvoje uskoro postati vlasnici kuće u Dubrovniku, pošto Radoslava Biserko nije mogla da plaća svoje dugove i kada nje ne bude bilo – kuća će ostati njima, te da je o tome sačinila dokument u kancelariji u Dubrovniku.

– U večitom dvoboju razuma i duha, racia i mašte, istoričara i pesenika, Užičani su se sa svojim Sklavkom, iz poštovanja prema istoriji, opredelili za poeziju. Na pravoj smo strani. Iako je neobično i iako je ime Sklavko teško izgovoriti, to ime je užičko, samo užičko i ničije više. Sklavko, dobrodošao kući, posle 688 godina, poručio je gradonačelnik Petković.

Podsetivši na to da je rekonstrukciju platoa finansijski podržalo Ministarstvo kulture i informisanja, u okviru konkusra Gradovi u fokusu, Aleksandra Fulgosi je poručila da će taj plato postati „nova tačka kulturnog identiteta Užica i Užičana“.

Na zelenoj površini, u okviru novog platoa, gradonačelnik Petković i Linda Vong, predsednica kineske „Jihai grupe“ koja je gradu donirala 340.000 evra za završetak vrtića u naselju Pora koji je i nazvan po njoj „Jihai Mama Vong“, posadili su drvo prijateljstva. Petković je i sa predstavicima zbratimljenih gradova – Kurska (Rusija), Ljutimera (Slovenija), Velesa (Makedonija) i Verije (Grčka) posadio stabla prijateljstva ispred Narodne biblioteke.

Izgradnja crkve 

Episkop žički Justin je, u prisustvu čelnika gradske vlasti, danas osveštao kamen- temeljac za crkvu posvećenu Pokrovu presvete Bogorodice, koja će se graditi u užičkom naselju Krčagovo. Lokaciju, na kojoj će se graditi hram, užička vlast je praktično poklonila SPC, a danas je rečeno da će to biti prva crkva koja će se graditi u Užicu posle 173 godine.