Vukoviću i Tomiću izrečena je ova prvostepena presuda, jer su 13. jula 1995. godine, kao pripadnici Drugog odreda Specijalne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske učestvovali u strijeljanju više od 1.000 Srebreničana u hangarima Zemljoradničke zadruge Kravica, na području Bratunaca, saopšteno je iz Suda BiH.

– Doprinos dvojice optuženih u zločinu je značajan, te se on ogleda i u visini kazne. Sud van razumne sumnje zaključuje da su optuženi učestvovali u ubistvima i da su znali da svojim djelovanjem učestvuju u istrebljenju Bošnjaka iz Srebrenice – rekao je predsjedavajući Sudskog vijeća Senadin Bektašević.

Bektašević je naveo da su 12. i 13. jula 1995. godine optuženi učestvovali u obezbjeđenju putne komunikacije Bratunac – Konjević Polje „gdje su se hiljade muškaraca predavale vojsci“, te da su u kasnim večernjim satima 13. jula učestvovali u njihovom sprovođenju do hangara u Kravici.

– Sud je utvrdio da je u Srebrenici počinjen genocid, ali ne i da su dvojica optuženih, sa ostalim pripadnicima Vojske Republike Srpske i MUP-a, imali zajedničku namjeru za počinjenje genocida – dodao je Bektašević.

Bektašević je još naglasio da se otežavajuće okolnosti prilikom odmjeravanja kazne optuženima ogledaju u „samoj veličini ovog zločina“, dok je kao olakšavajuću okolnost Sudsko vijeće cijenilo to što su optuženi porodični ljudi. Optuženima će u kaznu biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru.

Na ovu presudu obje strane mogu uložiti žalbu.