Antić: Očekujemo 250 megavata energije od vetra 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je danas da će 2018. godina biti najbolja do sada za Srbiju u oblasti proizvodnje energije iz obnovljivih izvora (OIE), uz očekivanih minimum 250 megavata na mreži iz energije vetra.

Sa tih 250 megavata možemo reći da hvatamo ozbiljan korak sa razvijenom Evropom i svetom i da Srbija postaje zemlja obnovljive energije, rekao je Antić otvarajući konferenciju „Žene u održivoj energetici – liderstvo za promene“.

Mi smo u proteklih nekoliko godina pustili na mrežu više od 100 megavata iz obnovljivih izvora kao što su vetroparkovi, solarne elektrane i mini hidrocentrale, a biomasa postaje sve zastupljenija, rekao je Antić.

Prema njegovim rečima, energija iz vetra će se proizvodi u Alibunaru 42 megavata, Kovačici 105 megavata, dok će projekat Čibuk fazno ove godine ostvariti 100 megavata.

Ako tome dodamo da ćemo u 2019. imati još oko 200 – 250 megavata u planiranim novim ciklusa i da smo vrlo blizu da do 2020. godine dobijemo 27 odsto obnovljive energije, mislim da je sve to zajedno razlog za optimizam i ocenu da smo dosta toga uradili, zaključio je ministar.

Antić je istakao da obnovljivi izvori nisu alternativa, već pravac u kojem će se energetika Srbije dugoročno razvijati.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Antić: Očekujemo 250 megavata energije od vetra”

  1. Pitanje za ministra rudarstvo: koliko litara SIRCETNE kiseline je prosle godine proizvela Nova fabrika iste (kako rece svojevremeno ministar) u Boru.

  2. U tekstu navodite izjavu ministra Antića o megavatima energije.
    Tu neko greši ili ne razlikuje snagu od energije.
    Dakle, ovako stoje činjenice: megavat je instalisana snaga, a megavatčas bi bio energija. Pozdrav

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.