u, Tigar Pirot će, kao prva domaća firma, svaka tri meseca o rezultatima svoga poslovanja informisati Beogradsku berzu i njene investitore. Jedan od uslova da kao prvi stane i opstane na A listingu naše berze je da najkasnije za 45 dana po isteku svakog kvartala svoj kvartalni bilans dostavi Berzi.

u, Tigar Pirot će, kao prva domaća firma, svaka tri meseca o rezultatima svoga poslovanja informisati Beogradsku berzu i njene investitore. Jedan od uslova da kao prvi stane i opstane na A listingu naše berze je da najkasnije za 45 dana po isteku svakog kvartala svoj kvartalni bilans dostavi Berzi. Tigar iz Pirota nam je pokazao još nešto, pa to što je najveći deo privredne aktivnosti Srbije koncentrisan u Beogradu, ne mora da znači da je i najbolji deo te aktivnosti u glavnom gradu. Da kvantitet ne daje uvek kvalitet. Moraš malo i sam da se potrudiš. Na Beogradskoj berzi je potvrđeno da su se, na najavu listiranja Tigra na listingu A, Berzi javile i neke beogradske firme. Ali nije dovoljno samo hteti, treba i moći.
CIK-CAK POLITIKA: Ko je verovao da će provereni mehanizmi izbezumljivanja malih akcionara delovati – za početak se prevario. Akcija Politike AD izašla je na Berzu. Predstoji joj tri meseca obaveznog berzanskog testiranja pre nego što se stekne zakonski vremenski uslov za objavljivanje ponude za preuzimanje. Za koju teško da će se steći materijalni uslovi, pošto mali akcionari kontrolišu nešto više od 22 odsto akcija, a za uspešnost ponude propisano je 25 odsto. I šta smo sigurno saznali posle dve nedelje trgovanja? Da je menadžment Politike AD, koji je kao ubedljivo većinski vlasnik imenovala država, decembra meseca prošle godine razvodnio kapital malih akcionara, naravno na njihovu štetu, po ceni od koje je najniža tržišna dva i po puta veća. Mali akcionari oštećeni su dvostruko: em su izgubili mogućnost da 25-procentnim paketom zainteresuju nekog ozbiljnijeg investitora, em je dokapitalizacijom njihova akcija ojačana za samo šest miliona evra, umesto za 15 miliona evra. Što nije mala razlika. U najnovijem Biltenu Beogradske berze jedna nas brokerska kuća edukuje u materiji berzanski manipulacija. Pa ću ako je dozvoljeno to citirati s namerom da izazovem odgovarajuću analogiju: „Najsvežiji su primeri dokapitalizacija kompanija prodatih putem javnog tendera koje su sprovođene po nominalnoj vrednosti koja je bila višestruko niža u odnosu na tržišnu. Ovo razvodnjavanje kapitala bio je perfidni vid berzanskih manipulacija koje su oštetile sve manjinske akcionare , ali su i pored narušavanja bazičnih berzanskih principa ostale nekažnjene usled načina regulisanja ovih pojava“. Naravno, znam ja da je Politika dokapitalizaciju obavila pre izlaska na berzu. E sad, ako vas ne mrzi, pratite šta se sa akcijom Politike dešava na Berzi. Meni ne izgleda baš normalno da u sredu tražnja za akcijom bude četiri puta veća od ponude, a da njena cena u četvrtak padne za svih dozvoljenih dvadesetak odsto. Izlistala sam u petak nekoliko desetina firmi na vanberzanskom tržištu Beogradske berze. E pa, vidim da to nije baš normalna pojava ni za celu Beogradsku berzu. A da vam nešto u poverenju kažem: pojma vi nemate koliko u mojoj glavi vredi ono što je moje, ma koliko inače malo bilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari