Vrednost prometa Beogradske berze nastavlja da se kreće gore – dole. Ukupan promet je smanjen na 325 miliona dinara, i od tog iznosa više od jedne četvrtine otpada na trgovanje obveznicama RS, tačnije na trgovinu serijom iz 2016. godine, koja poslednja dospeva na naplatu, a kojom je trgovano za 1.

Vrednost prometa Beogradske berze nastavlja da se kreće gore – dole. Ukupan promet je smanjen na 325 miliona dinara, i od tog iznosa više od jedne četvrtine otpada na trgovanje obveznicama RS, tačnije na trgovinu serijom iz 2016. godine, koja poslednja dospeva na naplatu, a kojom je trgovano za 1.062.013 evra. Najvredniji su bili brokeri Komercijalne banke preko kojih je juče ostvareno 27,68 odsto prometa. Indeksi su ponovo bili u porastu – ovoga puta, najveći rast od 0,6 odsto beleži indeks BELEX15, a slede ga BELEXLINE i SRX sa rastom od 0,59, odnosno 0,48 odsto.
U trgovanju akcijama nisu ostvareni veći rezultati kada je promet u pitanju. Na prvom mestu se nalaze akcije AIK banke sa otrgovanim iznosom vrednim 23,5 miliona dinara. Iza njih se nalaze akcije Sojaproteina prometa 17,8 miliona dinara, dok se Metals bankom trgovalo za 15,2 miliona dinara. Pored običnih akcija AIK banke, pažnja investitora je bila usmerena i na prioritetne akcije ove banke, i to u vrednosti od 10,2 miliona dinara. Identičnu otrgovanu sumu ostvarile su i hartije od vrednosti beogradske Energomontaže.
U jučerašnjem danu zabeleženo je i jedno maksimalno dozvoljeno uvećanje cene – akcije Agrobegeča sada vrede 20 procenata više. Ovo uvećanje postignuto je uz promet od 3,3 miliona dinara. Razloga za zadovoljstvo imaju i akcionari Projektomontaže, pošto im sada hartije vrede 9,61 odsto više, ali i akcionari užičkih Puteva, jer je nov skok cene od 12,36 odsto postavio cenu na maksimalnih 8.990 dinara.
U blok transakciji je obavljan promet akcijama Vodokanala iz Novog Sada, vredan 10,3 miliona dinara, dok je za Gaj inženjering i opremanje, i Hotel Rex doneto Rešenje o isključenju sa organizovanog tržišta. Sa druge strane, na Berzu se vraćaju akcije Žitoprodukta iz Kragujevca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari