Foto: Nenad Kovačević

Ona je najavila da bće shodno tome građevinski radovi na izgradnji poslednje stanice gondole sa pratećim objektima, na vrhu Tornik, otpočeti već sledeće nedelje i biti završeni do kraja leta.

Božanićeva je, međutim, napomenula da je reč o dozvoli za samo jednu i to, poslednju, fazu, gde je zemljište u vlasništvu opštine Čajetina, i izrazila nadu da će, u međuvremenu, biti rešene administrativne prepreke za dobijanje dozvola za ostale četiri faze gradnje gondole.

– Tu, pre svega, mislim na rešavanje vlasništva nad zemljištem u svojini Republike Srbije, gde je držalac privatizovani Poljoprivredni kombinat „Zlatibor“. Jer, na svakoj od preostale četiri faze postoji problem pomenutog državnog zemljišta za koji treba da se utvrdi vlasništvo, a procedura u Republičkom geodetskom zavodu (RGZ) se, već četiri meseca, ne pokreće, zbog čega smo se obratili premijerki Brnabić, zahtevajući da utiče na direktora RGZ da radi svoj posao po zakonu i konačno dozvoli da počne proces utvrđivanja čije su hiljade hektara spornog zemljišta – rekla je Božanićeva, napominjući da „čvrsto veruje da će institucije koje još funkcionišu u ovoj zemlji završiti posao započet pre više godina, pa nam, na osnovu toga, izdati i preostale dozvole do kraja godine“.

Božanić ističe da je za ovu investiciju vrednu 13 miliona evra opština Čajetina izdvojila novac iz sopstevnih sredstava, a da će “Gondola“ od samog početka rada biti profitabilna i, već u prvoj godini, prihodovati oko dva miliona evra, ali i da će, na duži period, doprineti modernizaciji i unapređenju postojeće turističke ponude Zlatibora i otvaranju novih radnih mesta.

Podsetimo, predsednik Opštine Čajetina i lider Zdrave Srbije Milan Stamatović na svom Fejsbuk profilu juče su objavili informaciju da je Ministarstvo građevine izdalo je građevinsku dozvolu za gondolu na Zlatiboru.