Ilegalno, na metar od njegovog prozora, ne dozvoljavajući da u stan Siljanovskih uđe i tračak dnevnog svetla. NJega nema ni za lek, kao ni vazduha.

– Stan sam kupio još 2003. od investitora Miljka Filipovića, koji je kasnije, a o tome su pisali mediji, bio i u zatvoru jer je mnoge prevario prodajući iste stanove po više puta. Kupio sam od njega ovaj stan, u projektu obeležen kao 2a. Kako ga godinama nije završavao ja sam 2012. tražio od njega da potpišemo ugovor u kom mi on daje saglasnost da ja završim stan – priča za Danas Vojdin Siljanovski, pukovnik u penziji i magistar ekonomije.

Kaže da je za malo više od 54 kvadratna metra dao ukupno 65.000 evra. Od toga je 20.000 evra uložio da završi radove u stanu i opremi ga.

– Tek kada sam sve završio, negde u oktobru 2013. pojavio se izvesni Miroslav Drašković, koji sada gradi sve ovo što vidite ovde ispod mog prozora, tvrdeći da je on kupio taj isti stan i da je navodno to stan u projektu obeležen kao 3a. Kada sam 2003. dogovarao sa investitorom kupovinu stana, tog stana 3a nije bilo u projektu – ističe Siljanovski.

Pakao za Vojdina i njegovu porodicu tada tek počinje jer mu je Drašković nedugo potom upao u stan kada je on bio na poslu, probio prozor i napravio vrata od njih, i potom se proširio na terasu.

– Nisam ni znao do tada da on postoji niti ko je, sve dok nije upao u stan. U potpuno namešten stan, ovakav kakav sad vidite – priča nam Siljanovski.

On tvrdi da je tada zvao policiju, te da je Drašković u stan doveo neku ženu sa dvoje dece i da je njemu trebalo više od 20 dana da sazna o kome se i čemu tu radi. Od kada je napokon ušao u svoj stan Siljanovski je u poslednjih nekoliko godina na sve načine pokušavao da spreči Draškovića da mu ometa posed. Čak je od Prvog osnovnog suda u Beogradu dobio i rešenje kojim se Drašković Miroslavu zabranjuje da ometa posed porodice Siljanovski. No, to ništa nije promenilo.

– Iako imam rešenje suda kojim se Draškoviću zabranjuje da ometa posed, on to ne poštuje, a zašto – zato što ovde nema pravne države. Kada se sve to desilo, podneo sam tužbu protiv investitora i tražio da se utvrdi vlasništvo nad stanom – ljutit je Siljanovski. Drašković je u međuvremenu, kako tvrdi naš sagovornik, kupio i stan ispod njega u prizemlju, kao i garsonjeru pored, iz koje je sagradio terasu i krenuo da gradi višespratnicu.

Buka koju prave radnici iza rešetaka u pojedinim trenucima nadjačava televizor i Vojdina-Voju, koji sve vreme dok pričamo stoji. Ne može da veruje da država toleriše ovako nešto.

– Zvao sam policiju nekoliko puta, ali kad god se to desi, radnici nestanu, verovatno je ceo stan i ozvučen – kaže Siljanovski, podsećajući nas da kad budemo izlazili pogledamo gde su sve postavljene kamere.

Pisao je svima, od opštinskih i gradskih inspekcija do ministarke Zorane Mihajlović, gradonačelnika Siniše Malog, premijera Aleksandra Vučića, ombudsmana Saše Jankovića, koji mu je nedavno odgovorio. U Opštini Vračar su mu rekli da nisu nadležni, jer je zbog velike kvadrature ta sedmospratnica u nadležnosti grada. U gradskoj građevinskoj inspekciji su mu rekli da će to biti predmet kada na red dođe legalizacija.

– Rekao sam im da je na tražim da mu odmah sruše to što je napravio, već da mu zabrane da dalje gradi, ali niko nije reagovao. On se proširio 2,5 metra od terase, izašao na ulicu – ističe Vojdin.

Sve što je sagrađeno pod njegovim prozorom, a tvrdi i pokazuje papire da to jeste tako, sagrađeno je tokom prošle godine. Tačnije, nakon novembra 2015, što je datum posle kog je država Zakonom odredila da nijedan objekat koji počne da se gradi neće moći da se legalizuje. To znači da građevina koja niče sa unutrašnje strane zgrade na broju 128, nikako neće moći da dobije papire i da je jedino po Zakonu moguće rešenje – rušenje.

– Gde sme, po kom zakonu sme on mene ovako da zatvara? Nema ni svetlosti, ni vazduha, recite jel možete da živite bez toga – besan je Siljanovski dok nam još jednom pokazuje prozore, sklanjajući sa njih tešku bordo zavesu.

Svetlost se samo nazire kroz najlone, ali će kada završe ovo zdanje i taj tračak Voji i njegovoj supruzi Miri biti uskraćen. Ukoliko država ne reaguje.

– Krivim državu, jer ona je ta koja ne reaguje, gde je ta pravna država, jer sam ja svima pisao i žalio se i pre nego što je on počeo da gradi. Majstori rade, i po njih deset i danju i noću i vikendom i tokom praznika. Sada su po ceo dan i za Božić radili – žali se Siljanovski koji je stan kupio sa namerom da ga ostavi sinu Aleksandru, nekadašnjem pevaču grupe Deca loših muzičara.

Aleksandar sa porodicom trenutno živi na Vidikovcu i ne želi da se preseli u stan u kome nema svetlosti. Sumorna atmosfera u stanu Siljanovskih svakako nije za normalan život. Voja je već zaboravio kako izgleda taj normalan život, bez rešetaka, sa suncem koja obasjava sobu. Ovaj sad više podseća na onaj zatvorski. Draškovića je tužio za ometanje u posedu i čeka šta će biti. Za treći februar je zakazano novo ročište po njegovoj tužbi za ometanje u posedu. Na prošlom, 26. decembra, Miroslav Drašković se nije pojavio.

Filipović osuđivan zbog prevara

Vojdin Siljanovski tvrdi da su u zgradi na broju 128. na četvrtom spratu svi stanovi prodati po tri puta. On kaže da protiv Miljka Filipovića, investitora zgrade u Južnom bulevaru trenutno postoji 18 krivičnih prijava. Mediji su o Filipoviću pisali i tokom 2006. i to zbog toga što je osuđen na kaznu zatvora zbog malverzacija sa stanovima u periodu između 2001. i 2005.

Prema saopštenju SUP od pre deset godina, Filipović je u ulicama Šavnička 18 i Leposave Vujošević 21-23 iste stanove prodavao po nekoliko puta. Procenjuje se da je kupce oštetio za više od 100.000 evra, piše u saopštenju.

Drašković nedostupan

Miroslava Draškovića nismo uspeli da dobijemo na telefon, ali je on nedavno u izjavi za Kurir rekao da je to njegov stan u koji su se Siljanovski bespravno uselili, te da on samo završava započete radove na svom stanu. „To što su oni dobili pravo da ga koriste do okončanja postupka nad vlasništvom, ne znači ništa“, rekao je Drašković.