Devet godina traži plate iz Libije, ne pomažu ni izvršitelji 1Foto: Fonet/Dragan Antonić

Jovan Pajkić je tokom 2002. proveo 11 meseci radeći u Libiji kao električar za preduzeće „Ivan Milutinović“ iz Beograda.

Zaradio je više od 9.000 dolara, ali taj novac nikada nije video. Zbog toga je tužio PIM, a uprkos pravosnažnoj presudi Drugog opštinskog suda iz aprila 2007. ni devet godina kasnije firma za koju je Pajkić radio nije mu isplatila novac. U međuvremenu, Jovan je umro, a njegova supruga i dvoje dece nastavili su bitku koju je on započeo.

Devet godina traži plate iz Libije, ne pomažu ni izvršitelji 2

– Tužili smo PIM i dobili presudu u Drugom opštinskom sudu u Beogradu, prema kojoj PIM treba da nam isplati 995.000 dinara za platu koju je moj suprug zaradio u pustinji u Libiji. Ta cifra je sada verovatno tri ili četiri puta veća, jer se računa i kamata koja ide od februara 2002. godine – kaže za Danas Biljana Pajkić iz Velikog Gradišta.

Na pitanje da li je saznala zbog čega PIM ne isplaćuje novac uprkos pravosnažnoj presudi, Pajkićeva kaže da je od advokata čula da su tražili da se otpiše kamata i prepolovi dug. Kako nije imala drugog načina, prošlog leta Biljana Pajkić je angažovala i izvršitelje.

– Tražila sam i dobila presudu u Prvom osnovnom sudu kojom mi je dozvoljeno da angažujem i sudske izvršitelje kako bih prinudno naplatila dug. Angažovala sam prošlog leta kancelariju Aleksandre Trešnjev iz Beograda, međutim i oni su mi posle nekog vremena rekli da to ne mogu da naplate – ističe Biljana Pajkić.

Da bi dobila dozvolu suda, Pajkićeva je platila gotovo 40.000 dinara za taksu, a nekih 26.000 dinara uplatila je i na račun Agencije koja je trebalo da naplati dugovanje. Umesto da dobije novac koji je pripadao njenom suprugu, odnosno sada njenim sinovima, Biljana Pajkić je samo imala dodatnih 500 evra troškova.

Sada, kaže, ne zna šta više da učini kako bi dobila novac, i tvrdi da će ako treba ići i do Suda u Strazburu. Naš list je postavio pitanja i Agenciji Aleksandre Trešnjev, zbog čega ne mogu da naplate dug, ali i preduzeću „Ivan Milutinović“ u Beogradu, međutim, odgovore nismo dobili.

Prema podacima Agencije za privredne registre, Preduzeće za vodne puteve „Ivan Milutinović“ je aktivno privredno društvo koje, kako se navodi u APR, u proseku zapošljava 189 ljudi. PIM je prošlu godinu završio u minusu od 1,6 milijardi dinara, a godinu pre toga minus je bio 1,2 milijarde dinara. I dok nekoliko računa ovog preduzeća, prema podacima NBS, ne podleže blokadi, jedan je blokiran još od decembra 2013. i to na iznos od 379.124 dinara.

Dug će se namiriti pod uslovima UPPR

Potraživanja Biljane Pajkić iz Velikog Gradišta, utvrđena pravosnažnom i izvršnom Presudom u naznačenom iznosu, obuhvaćena su Unapred Pripremljenim Planom Reorganizacije, koji shodno Zakonu o stečaju predstavlja izvršnu ispravu i smatra se novim Ugovorom za izmirenje potraživanja koja su istim obuhvaćena, navodi se u odgovoru preduzeća Ivan Milutinović.
– Kako su potraživanja imenovane obuhvaćena, evidentirana i razvrstana u pripadajuću klasu poverilaca, to proizilazi da će ista svoja potraživanja namiriti na način i pod uslovima utvrđenim Unapred Pripremljenim Planom Reorganizacije – ističe se u odgovoru PIM-a našem listu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari