Sa oko 300 hektara samonikle borovnice, koja stiže za branje krajem jula i početkom avgusta, Kopaonik predstavlja jedno od većih staništa ovog izuzetno zdravog divljeg voća koje je, nažalost, sve ugroženije neadekvatnim i protivzakonitim načinima branja, takozvanim češljanjem.

Upravo zbog toga ovakve manifestacije nemaju za cilj samo onu turističko-rekreativnu i zabavnu komponentu, već, pre svega, treba i da edukuju učesnike i javnost uopšte o potrebi zaštite preostalih zasada divlje planinske borovnice. Ovogodišnji „Dani borovnice“ na Kopaoniku trajaće tri dana u periodu, od 29. do 31. jula, a već prvog dana će se održati takmičenje u berbi borovnica na lokalitetu koga će odrediti Nacionalni park Kopaonik, kao i predavanje na temu očuvanje i zaštita borovnica u prostorijama Nacionalnog parka.

Naravno, biće tu i prodajnih štandova sa proizvodima od borovnice, kao i sa proizvodima domaće radinosti iz ovog kraja koji će biti otvoreni svakog dana u okviru apartmanskog kompleksa „Konaci“. Drugi dan manifestacije rezervisan je za pešačku turu „Borovnici u pohode“, u organizaciji Planinarsko-ekološkog društva „Zeleni putokazi“ kao i za pešačku trku „Trail race Kopaonik“. Tog dana će stručni žiri najpre ocenjivati proizvode od borovnice u kategorijama: alkoholna pića, sokovi, slatka i želei, džemovi i pekmezi, a potom će biti dodeljene i nagrade najuspešnijim. Treći i poslednji dan ovogodišnjih „Dana borovnice“ na Kopaoniku je rezervisan za ljubitelje planinskog biciklizma i trku „Tri strane Kopaonika“. Recimo na kraju da su se organizatori potrudili i obezbedili za sve one koji odluče da taj vikend provedu na Kopaoniku 20 odsto popusta na cenu karata za neke od brojnih sadržaja zabavnog parka Kopaonik.