Na ovogodišnjem 45. međunarodnom salonu automobila koji će, krajem marta biti održan u Beogradu, Zastava će, pored domaćeg „punta“ i ostalih svojih modela automobila, izložiti i „floridu“ sa dizel motorom, proizvedenim u francuskoj kompaniji Pežo- Citroen motors(PCM), a koji zadovoljava euro 4 norme.

Na ovogodišnjem 45. međunarodnom salonu automobila koji će, krajem marta biti održan u Beogradu, Zastava će, pored domaćeg „punta“ i ostalih svojih modela automobila, izložiti i „floridu“ sa dizel motorom, proizvedenim u francuskoj kompaniji Pežo- Citroen motors(PCM), a koji zadovoljava euro 4 norme. Ti motori se, inače, već ugrađuje u automobile marke „pežo“, „citroen“, „ford“ i „fojota“. Zamenik generalnog direktora Grupe Zastave vozila za razvoj Miljko Kokić izjavio je za Danas da je Zastava dizel motore, zapremine 1,4 litra, koji zadovoljavaju euro 4 norme, od kompanije PCM kupila prošle godine, i da su dosadašnja ispitivanja pokazala da „florida“ sa dizel euro 4 motorom, odlično funkcioniše.
– Sa dizel euro 4 motorom, „florida“ će imati znatno manju potrošnju goriva i ispunjavaće aktuelne zahteve tržišta zemalja Evropske unije,vezane za zaštitu životne sredine. To, međutim, ne znači da će „florida“ sa euro 4 motorom moći odmah i da se izvozi u zemlje EU. Za izvoz na tržište EU potrebno je da ispuni i određene bezbednosne uslove, odnosno da položi tzv KREŠ test, koji se odnosi na ispitivanje otpornosti automobila na čeoni i bočni udar. Dakle, tek kad bude dodatno ojačana,što iziskuje i određena investiciona ulaganja, „florida“ će moći da se prodaje i na tržštima zemalja EU – ističe Kokić, i podseća da se u Evropi u više od 50 odsto novoproizvedenih automobila ugrađuju dizel motori,koji obezbeđuju manju potrošnju goriva i efikasniju zaštitu životne sredine.
On da se sa kompanijom PCM intenzivno pregovara o kupovini benzinskih euro 4 motora, zapremine1,1 litra, koji će biti ugrađeni u Zastavin model „koral“. Za razliku od „floride“, „koral“ je u nemačko-češkom institutu TUV, još krajem 2005. godine položio KREŠ test, i dobio sve potrebne homologacije za izvoz na tržišta zemalja EU. U međuvremenu, EU je kriterijumima za prodaju automobila na njenom tržištu dodala i uslov koji se odnosi na ugradnju motora koji zadovoljavaju euro 4 norme. Zastavin „koral“ će taj dodatni uslov ispuniti krajem ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari