Hoteli drže stare cene, ali gostiju još nedovoljno 1Zlatibor Foto: Nenad Kovacevic

Od 1.500 dinara do nekoliko stotina evra košta jedna noć u nekom od apartmana i hotela u Srbiji krajem jula.

Ponuda smeštaja je raznovrsna i mesta ima, uprkos pričama da je sve rasprodato zato što je zbog epidemije virusa korona dobar deo turista odustao od letovanja na moru i ostao u Srbiji. I cene nisu skakale, tvrde hotelijeri sa kojima smo razgovarali, čak su i niže nego ranijih godina.

Više su samo tamo gde se uz dobar apartman nudi i neka ponuda plus, poput malog bazena, ali skromniji smeštaj može da se nađe i za 20 do 30 evra za noć. Dobro opremljene vile su skuplje jer one za razliku od hotela koji rade tokom cele godine rade jedino tokom leta i eventualno praznika.

Apartmani na Zlatiboru krajem jula mogu da se nađu po ceni od 23 do 50 evra dnevno najčešće, iako ima i onih koji koštaju i po 100 ili 200 evra na dan, u zavisnosti od lokacije, ali i opremljenosti.

Vlasnik nekoliko apartmana na ovoj planini Ivan Mićić kaže za Danas da ima zainteresovanih i da imaju situaciju da dvoje rezerviše, a dvoje u međuvremenu odustane.

„Nije kataklizma, verujemo da ćemo nekako preživeti ove letnje mesece. Kada je počela sezona ljudi su se javljali, ali su počeli da se povlače u poslednje vreme“, ističe on.

Mićić kaže da cene nisu dizali i da su čak i niže nego prošlih godina.

„Osim toga, uvek imamo neke akcije, trenutno nam za jul važi ponuda ko uzme tri noćenja dobije još jedno gratis“, napominje naš sagovornik.

Vlasnik „All Seasons“ apartmana na Zlatiboru napominje da je popunjenost daleko od 100 odsto, i da su na nekih 50 odsto i da sa tim mogu da „izguraju leto“.

„Dolaze nam uglavnom naši gosti i eventualno iz BiH, stranaca je jako malo, tek jedan odsto“, napominje Ivan Mićić i kaže da nema pravila ko dolazi, odnosno da su im gosti i mladi i stari, a da su njihovi apartmani najzanimljiviji porodicama sa decom.

Na Kopaoniku su cene smeštaja od 15 do 200 evra, a na Tari noćenje ide od 20 do 70 evra, koliko je u Mećavniku. Za nijansu su skromnije cene u banjama, tako u Sokobanji koja je dobar deo kapaciteta „rasprodala“ još početkom letnje sezone dvokrevetna soba može da se nađe za 14 evra, dok je noć u nekom od apartmana krajem ovog meseca 90 evra.

Ponuda za jul u jednoj od najatraktivnijih domaćih destinacija je, međutim, mala, baš kao i u Boru, gde noć košta od 20 do 50 evra.

U Prolom Banji, makar u ponudi koja se može naći na Bukingu prenoćište u apartmanima je od 20 do 30 evra, u Vrnjačkoj Banji smeštaj ide od 14 evra u apartmanu pola kilometra od centra Banje do 93 evra koliko je u hotelu Fontana.

Sličan raspon cena je i u smeštajima na Srebrnom jezeru, gde za dvokrevetnu sobu dnevno treba izdvojiti 14 evra, dok je 90 evra noć u hotelu Danubia park.

I dok je u mestima van gradova pad manji, kako kaže jedan od hotelijera, u Beogradu poslovanje ne postoji.

On napominje da je poseta hotelima generalno znatno lošija nego prošle godine, ali da su i cene zbog toga niže ili hoteli, poput njegovog, nude gostima razne akcije sa popustima od 30 do 50 odsto. Veliki problem je, kako kaže, i to što su sve konferencije otkazane, a one hotelima u normalnim uslovima predstavljaju 50 odsto prometa.

Iz HORES-a kažu da je situacija toliko loša da restorani rade sa 20 do 25 odsto kapaciteta, a da je u hotelima promet za 93 odsto manji nego prošle godine.

Cene su, uglavnom „akcijske“, tako da je noć u vrhunski sređenim apartmanima u Beogradu, onima sa ocenom većom od 9 na booking.com od 27 do 50 evra, dok se prenoćište u hotelima sa tri zvezdice plaća od 20 do 60 evra. U jednom od njih, u samom centru grada, prenoćište sa doručkom je 46 evra.

U onima sa četiri zvezdice noćenje u dvokrevetnoj sobi je od 27 do 113 evra, dok je u hotelima sa pet zvezdica noćenje za dvoje od 63 evra u Radisonu, 85 evra u Metropolu, 115 u Hajatu do 239 evra, koliko je u Skver Najnu na Studentskom trgu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari