Izveštaj o korupciji u Srbiji ima status „poverljivo“ i nije dostupan javnosti 1Novac, korupcija Foto: Pixbay/Capri23auto

Grupa država za borbu protiv korupcije (GREKO) pozvala je vlast u Srbiji da što je pre moguće, dozvoli objavljivanje drugog izveštaja iz Četvrtog kruga evaluacije, a u kome je nivo usklađenosti sa preporukama ovog tela Saveta Evrope ocenjen kao „globalno nezadovoljavajući“.

Na zvaničnoj internet stranici GREKO, izveštaj o Srbiji ima status „poverljivo“ i nije dostupan javnosti, a da bi postao javan, potrebno je da njegovo objavljivanje dozvoli vlada Srbije, objavio je portal European Western Balkans (EWB).

Osim Srbije, isti poziv upućen je i Azerbejdžanu, Kipru, Litvaniji, Slovačkoj i Turskoj, a odluka je doneta na 86. plenarnoj sednici GREKO, koja je zasedala od 26 do 29. oktobra 2020. godine u Strazburu, navodi se u izveštaju.

Portal WWB isstriče da se Četvrti krug evaluacije odnosi na sprečavanje korupcije u odnosu na poslanike, sudije i tužioce, a da su tim povodom objavljena do sada dva izveštaja o usklađenosti.

Prvi izveštaj, objavljen u martu 2018. godine, ocenio je sveukupni nivo usklađenosti Srbije kao „globalno nezadovoljavajući“ s obzirom da nije u potpunosti ispunjena ni jedna od 13 preporuka GREKO.

Slično je zabeleženo i u narednom, prelaznom izveštaju iz aprila 2019. godine – da nije ispunjena u potpunost nijedna preporuka, ali da je broj delimično implementiranih preporuka porastao sa sedam na 10, što je tada za GREKO bilo dovoljno da usklađenost Srbije više ne smatra „globalno nezadovoljavajućim“.

Uspešno sprovođenje reforme Ustava Srbije u domenu pravosuđa koja je trenutno u zastoju, imaće veliki uticaj na ispunjavanje preporuka GREKO, s obzirom da nekoliko preporuka tiče obezbeđivanje nezavisnosti sudija i tužioca, navodi portqal EWB.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari