Sosa Foto: Prrintscreen/RTS

 Zadatak je da sprovede pregled srpske ekonomije u skladu sa Ugovorom o osnivanju MMF i reviziju programa koji Srbija sprovodi uz podršku ove misije. Sosa je u izjavi za javnost naveo da će Misija imati dva osnovna zadatka.

Prvi zadatak je, prema njegovim rečima, da sprovede pregled srpske ekonomije u skladu sa članom IV Ugovora o osnivanju MMF, koji je centralni element mandata MMF u vezi sa svim njegovim zemljama članicama i sveobuhvatno i dugoročnije posmatra makroekonomska kretanja i perspektivu, kao i ekonomske politike organa vlasti.

U većini zemalja, konsultacije na osnovu člana IV se sprovode jednom godišnje, a u zemljama koje imaju programe koje podržava MMF, kao što je Srbija, svake druge godine, naveo je Sosa.

Izvršni odbor MMF je zaključio prethodne konsultacije na osnovu člana IV sa Srbijom 23. februara 2015. godine. Drugi zadatak misije je 7. revizija programa koji Srbija sprovodi uz podršku MMF.

Sosa je napomenuo da će, kao i tokom prethodnih revizija, misija razmotriti prethodne rezultate i realizaciju programa, kao i da će pokušati postigne sporazum u vezi sa politikama u narednom periodu.

Uspešan završetak diskusija bi omogućio da Izvršni odbor MMF razmotri 7. reviziju krajem avgusta. Revizije programa se trenutno spovode svakih pola godine. Izvršni odbor MMF je završio prethodnu reviziju 16. decembra 2016. godine. Sosa je rekao da Misija MMF planira da izda završno saopštenje za štampu i održi konferenciju za štampu.