Razlika između prodajne i kupovne cene kilovat-sata električne energije u trgovini na regionalnom tržištu donela je Elektroprivredi Srbije zaradu od 5,2 miliona evra. U Direkciji EPS-a za trgovinu električnom energijom objašnjavaju da zaradu u trgovini na veliko ostvaruju tako što električnu energiju prodaju skuplje nego što je kupuju.

– Kada kupujemo, biramo onog ko ponudi najnižu cenu, a prilikom prodaje prednost ima kupac čija je cena najviša. To je uspešna formula koju primenjujemo u trgovini na veliko. Izvan sistema EPS-a prošle godine smo plasirali oko 2,7 milijardi kilovat-sati, dok smo za potrebe tarifnih kupaca u Srbiji kupili 1,5 milijardi kilovat-sati. To znači da je naš ukupni trgovinski promet u protekloj godini iznosio 4,2 milijarde kilovat-sati. Prema tome, EPS je prodao 1,1 milijardu kilovat-sati više nego što je kupio – ističu u Direkciji EPS-a za trgovinu električnom energijom i dodaju da je rečo kompanijskom bilansu koji ne bi trebalo mešati s bilansom Republike Srbije.

Naši sagovornici preciziraju da nije rečo energiji koja je ušla ili izašla iz Srbije, većiz Elektroprivrede Srbije. Deo te energije koristi se za pokrivanje gubitaka u prenosnom sistemu Elektromreže Srbije. U 2008. godini po ovom osnovu prodato je 1,2 milijarde kilovat-sati električne energije.

Vrednost nabavljene energije je 78,1 milion evra, a prodate 97,9 miliona evra. Prema tome, vrednost ukupne razmene energije na godišnjem nivou iznosi 176,1 milion evra i to je rezultat EPS-a kao trgovca energijom na veliko. U Direkciji EPS-a za trgovinu električnom energijom objašnjavaju da u kompanijski bilans ulaze sve kupoprodajne transakcije realizovane na osnovu ugovora sa elektroprivredama Crne Gore i Republike Srpske, kao i sa EMS-om, ali i električna energija kupljena i prodata na tržištu. „Za prošlu godinu bilo je planirano da se uveze 1,06 milijardi kilovat-sati struje. Mi smo od devet trgovaca kupili 615,9 miliona kilovat-sati u vrednosti od 40,1 milion evra po prosečnoj ceni od 65,2 evra za megavat-sat. Ostale količine električne energije, preciznije rečeno 917,2 miliona kilovat-sati, deo je prometa predviđenog dugoročnim ugovorima i tu je cena po megavat-satu bila nešto niža, odnosno 41,4 evra“, objašnjavaju u Direkciji EPS-a za trgovinu električnom energijom.

Elektroenergetskim bilansom za 2008. bilo je predviđeno da EPS iz drugih sistema i na tržištu nabavi ukupno 1,8 milijardi kilovat-sati, ali je u sistem ušlo oko 300 miliona kilovat sati manje. Pored te uštede u prošloj godini EPS je uspevao povremeno i da izvozi viškove energije, na čemu je zaradio 15,1 milion evra prodavši 172,9 miliona kilovat-sati, po prosečnoj ceni od 87,3 evra za megavat-sat. „Kupovali smo u periodu godine kada je cena struje na tržištu bila veća, a prodavali u drugom i trećem kvartalu, kada je niža. Važno je naglasiti da je sve što je prodato odmah i naplaćeno“, zaključuju u Direkciji EPS-a za trgovinu električnom energijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari